Tizenéves kínaiak éjszakába nyúlóan gyártják az Amazon készülékeit

Elemzések2019. aug. 12.Növekedés.hu

Ha valamelyik „gyakornok” megtagadja az éjszakai túlórákat, a gyár megkéri a tanárokat, hogy rúgják ki. Jeff Bezos szigorú vizsgálatot ígér.

A China Labor Watch (Kínai Munkaerő Figyelő), egy amerikai székhelyű non-profit szervezet új jelentése szerint az Echo elnevezésű elektronikai gyártó szalagján több, mint 1500 „gyakornok” dolgozott a Foxcon vállalat egyik gyárában. Ezek a tizenéves, 16 és 18 év közötti fiatalok a jelentések szerint heti 60 órát kénytelenek dolgozni. Vállalniuk kell éjszakai műszakokat is, olvasható a bbc.com hírportálon. A Foxconn a helyi menedzsereket hibáztatta és fogadkozott, hogy megerősíti a szakmai felügyeletet.

A Bloomberg hírügynökség úgy tudja, hogy vállalat, amely egy sor technológiai óriás beszállítója, Hengyang-i gyárából két vezetőt elbocsátott. Az eset a legutóbbi azon vitatott ügyek sorában, amelyek a Tajvan-i székhelyű vállalat gyárainak munkakörülményeivel kapcsolatban merültek fel. 

Két évvel ezelőtt, 2017-ben derült ki,

hogy számos egyetemi hallgató jogellenes túlmunkát végzett a Foxconn egy másik gyárában, ahol Apple iPhone Xs készülékeket szereltek össze.

Mi áll a jelentésben?

A legutóbbi, Foxconn-nal kapcsolatos jelentés, amelyet először a Guardian közölt, azt állítja: a megrendelések teljesítése érdekében helyi szakiskolák több száz tanulóját vezényelték munkára. 

A jelentés szerint az úgynevezett „gyakornokok”, óránként csupán 1,42 dollár (mintegy 412 forint), illetve körülbelül havi 248 dollár (mintegy 72 ezer forint) fizetést kapnak. A tizenéves fiataloknak 10 órás műszakokban kell dolgozniuk, beleértve 2 túlórát, hetente hat alkalommal. 

A China Labor Watch azt állítja, hogy a gyárak alkalmazzák a diákok tanárait is, akik a fiatalokat a munkajogi szabályokat sértő feltételek vállalására szorítják, lelki vagy akár fizikai kényszer alkalmazásával is. A tanulók az éjszakákat tömegszállásokon töltik. „Ha valamelyik gyakornok mégis megtagadja az éjszakai-vagy a túlmunkát, a gyár megkéri a tanárokat, hogy rúgják ki.”

Az érintett iskolákat a vállalat pénzügyileg kárpótolja.

A China Labor Watch idéz egy 17 éves diákot, Xiao Fang-ot, aki elmondta: naponta körülbelül 3 ezer Echo Dot készülékre kellett ráillesztenie a védő fóliát. A jelentés szerint a tanuló a „nagyon fényes” és „forró” munkahelyet rendkívül fárasztónak találta és nem akarta vállalni a túlmunkát. 

A felügyelő tanár közölte Xiao Fang-gal: ha nem vállalja, nem lehet a Foxconn gyakornoka, és az ügy befolyásolja majd végbizonyítványának eredményét és ösztöndíj igényének elbírálását is. Mivel nem volt más választása, Xiao Fang kénytelen volt vállalni a feltételeket.

Milyen válasz született?

Az Amazon, amely a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos tulajdonában áll, a BBC-nek küldött nyilatkozatában közölte: a beszállítókkal kötött megállapodása ilyen visszaéléseket nem enged meg.

„Sürgősen kivizsgáljuk ezeket a megállapításokat és a Foxconn legfelsőbb vezetőivel tárgyalunk róluk” fogalmaz a közlemény. „A problémák áttekintése érdekében még e héten szakértői csapat utazik a helyszínre. A jövőt illetően heti ellenőrzések megtartását kezdeményezzük”. 

A BBC megkeresésére a Foxconn azt válaszolta, hogy iskolai programja keretében „megkettőzi az éjszakai felügyeletet és ellenőrzéseket”.

„A múltban előfordultak esetek, amikor a helyi vezetés laza felügyelete miatt ilyesmi megtörténhetett. Bár az érintett gyakornokok megkapták a munkavégzésekhez kapcsolódó fizetés-pótlékokat, az eljárás nem megengedhető. Azonnali lépéseket tettünk, hogy semmi hasonló ne ismétlődhessen meg”. A jelentések szerint a Foxconn vállalta a gyakornoki fizetések felülvizsgálatát és ígéretet tett arra, hogy azokat a felnőtt dolgozók bérének szintjére emelik.