Brutális inflációt hozhat Ukrajna lerohanása – elszállnak a nyersanyagárak

Elemzések2022. feb. 24.HP

Az amerikai JP Morgan befektetési bank frissített előrejelzései alapján az orosz-ukrán háború miatt jelentős emelkedés bontakozhat ki a nyersanyagárakban. Az orosz támadás hírére több mint 6 százalékot ugrott a kőolaj világpiaci árfolyama, illetve az elmúlt három nap során 50 százalékot drágult a holland tőzsdén jegyzett földgáz. A konfliktus a mezőgazdasági termékek estében is tartósan magas árakat eredményezhet. A hazai árstop intézkedések különösen felértékelődnek a jelenlegi környezetben.

A JP Morgan várakozásai alapján az orosz-ukrán háború további egyensúlytalanságokhoz vezethet az árupiacon. Emiatt fennmaradhat a magas árdinamika a mezőgazdasági és árupiaci termékek esetében.

Az aktuális katonai fejlemények alapján egyelőre csekély az esélye a feszültségek csökkenésének. A kibontakozott helyzetre a nyugati országok újabb szankciókkal fognak válaszolni.

Németország például a napokban bejelentette, hogy leállítja az Északi Áramlat 2 gázvezeték üzembe helyezését. A 750 km hosszú gázvezetéken közvetlenül lehetne Oroszországból Németországba jelentős mennyiségű földgázt szállítani.

A befektetési bank várakozásai szerint a holland tőzsdén jegyzett gázárak tartósan 80 euró felett maradhatnak, ami a többszöröse az egy évvel ezelőtti szinteknek.

A gázárak az elmúlt 2 nap során több mint 20 százalékot emelkedtek. Az előrejelzéseket azonban hatalmas a bizonytalanság övezi. Az árakat ugyanis érdemben befolyásolja, hogy Oroszországból mennyi földgáz fog érkezni Európába.

A konfliktus számos ipari fémnek és mezőgazdasági terméknek is magasan tartja az árát.

Egyes árupiaci termékek várható árváltozása 2022 és 2021 között

Forrás: JP Morgan

Nyílt háború

A JP Morgan stratégái ugyanakkor kitérnek arra, hogy egy teljeskörű, nyílt orosz-ukrán háború esetén a kőolajárak akár 150 dollárig is felszaladhatnak. Ez a mostani 100 dolláros szintekről 50 százalékos emelkedést jelentene, ami világszerte drasztikusan megdrágítani az üzemanyagokat.

Egy ilyen forgatókönyv alapjaiban írná át az inflációs pályát, amire a jegybankoknak lényegesen nagyobb szigorításokkal, illetve kamatemelésekkel kellene válaszolniuk. Mindez magasabb hitelkamatokhoz, mérséklődő beruházásokhoz és lassabb gazdasági növekedéshez vezetne.

Árstop intézkedések

A hazai árstop intézkedések különösen felértékelődnek a jelenlegi környezetben.

Az üzemanyagárak befagyasztása és a rögzített rezsiárak megvédik a lakosságot az üzemanyagárak és a gázárak elszabadulásával szemben. Ezzel párhuzamosan az élelmiszerárstop intézkedés alapvető élelmiszerek áremelkedését akadályozza meg.

A korábbi banki becslések szerint e három árstop megközelítőleg 4 százalékkal mérsékli a hazai inflációt.

Ennek hatása már látszott januárban, amikor is számos uniós országban magasabb árdinamikát mértek, mint Magyarországon.

A nyersanyagárak további emelkedése esetén viszont akár 4 százaléknál is nagyobb mértékben csökkenthetik az inflációt a hazai árstop intézkedések.