Az NKFIH új pályázói portált hozott létre

Hírek2022. feb. 24.Növekedés.hu

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) új pályázói portált hozott létre a magyar részvétel elősegítésére a 95,5 milliárd euró keretösszegű Horizont Európa programban - közölte az NKFIH szerdán az MTI-vel.

A közleményben hangsúlyozzák, a magyar nyelvű hivatalos honlap teljes körűen és naprakészen teszi közzé a sikeres pályázáshoz nélkülözhetetlen információkat, értelmező anyagokat, aktuális híreket, szakmai rendezvényeket. Emellett szakértői szolgáltatásokkal is támogatják, hogy a magyar szervezetek még eredményesebbekké váljanak a közvetlenül pályázható uniós források elnyerésében.

Ismertetik, hogy a Horizont Európa program első két évében mintegy 15 milliárd eurónyi támogatásról döntenek, elsősorban a digitális és zöld átmenet, az egészségügy, a biztonság, a klímaváltozás, energetika, közlekedés, a fenntartható mezőgazdaság kihívásai, illetve a kutatói karrierépítés, a kutatási infrastruktúrák, valamint az innovációs ökoszisztémák építése területeken.

Jelenleg mintegy 350 pályázati lehetőség áll nyitva az érdeklődők előtt, ezen felül hamarosan közel 100 további felhívás is megnyílik - írják a közleményben.

Felidézik, hogy az előző hétéves időszakban a magyar szervezetek 1479 sikeres pályázati részvétellel mintegy 367 millió euró támogatáshoz jutottak a Horizont 2020 pályázatain, ez csupán 0,6 százalékát jelenti a program teljes költségvetésének.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a közleményben kiemelte, közös cél, hogy ezt a teljesítményt megsokszorozzák, és 2027-re Magyarország részesedése a közvetlenül pályázható uniós KFI forrásokból elérje a lakossággal arányos 2,18 százalékot.

Az NKFIH elnöke szerint a magyar pályázókban megvan a képesség, hogy bekapcsolódjanak a pályázati rendszerbe. A hivatal pedig minden rendelkezésre álló eszközzel segíti őket abban, hogy az erős verseny közepette még nagyobb eséllyel szálljanak ringbe a Horizont Európa keretprogram forrásaiért.   

Hozzátette, a hivatal megerősített eszköztára magába foglalja a naprakész hírek és információk átadását, a tematikus rendezvények szervezését, a személyre szabott, ingyenes pályázati tanácsadást, a pályázói és értékelői tapasztalatok megosztását éppúgy, mint a hazai forrásból indított rásegítő pályázatokat. Mindez a tudás az új portálon első kézből megismerhető.