Cégvezetői távozások: az esetek felénél be nem vallott kirúgásról van szó

Elemzések2019. aug. 8.Növekedés.hu

Amikor különböző vállalatok bejelentik a vezérigazgatók vagy ügyvezetők távozását, általában homályos okokkal magyarázzák a válást. Nem sűrűn fordul elő, hogy pontosan megmagyarázzák a távozás okát, illetve ritkán találkozni olyan esettel, amikor nyíltan bevallják, hogy a cégvezetőt elbocsátották állásából.

Egy friss tanulmány szerint az elmúlt két évben a Russell 3000 részvényindexben szereplő cégeknél (a 3000 legnagyobb kapitalizációjú amerikai vállalat) előfordult vezetői távozások 52 százaléka valószínűleg amiatt történt, mert felmondtak a cégvezetőnek – számol be a CCN portálja. 

A tanulmányt készítő Exechange nevű, a cégvezetői váltásokat követő társaság egy 0-10 pont közötti indexet dolgozott ki a vezetői távozások értékelésére. A 0 érték azt jelenti, hogy a cégvezető szinte biztosan önként állt fel, miközben a 10-es érték azt takarja, hogy az illetőt kirúgták. Az index szerint az 5-ös érték feletti mutató esetében valószínűsíthetően menesztésről van szó.

Az index számos tényezőt vesz figyelembe, így például azt, hogy milyen gyorsan történik a távozás, hány éves a cégvezető, illetve mennyi időt töltött el a vállalatnál.

Emellett az indexnél azt is számításba veszik, hogy a távozás idejekor mennyit érnek a cég papírjai, valamint azt is, hogy a hivatalos közleményben miként fogalmazzák meg a távozás okait. Például egy ötvenes évei elején járó cégvezetői magas pontszámot kap az indexben, ha rövid idő után távozik posztjáról, illetve a távozásra alig adnak magyarázatot, valamint a vállalat részvényei éppen esnek. 

Egy másik elemzés, a The Conference Board tanulmánya – amely csak a vállalatok tőzsdei teljesítményét és a távozó cégvezető életkorát veszi figyelembe – arra jutott, hogy

2001 és 2017 között a távozó cégvezetők 24 százaléka valószínűleg a rossz menedzseri teljesítmény miatt kényszerült elhagyni vállalatát.

„A cégvezetőket azonban számos okból is elbocsáthatják, ami azt jelenti, hogy a kirúgott vezérigazgatók aránya ennél valószínűleg magasabb” – jegyezte meg a tanulmányt készítő cég igazgatója.