Csendesedhet az árhullám a lakáspiacon

Elemzések2018. márc 4.Növekedés.hu

Tavaly az első fél évben 12,8 százalékos éves lakásár-emelkedés volt megfigyelhető reálértelemben az MNB-számítása szerint. Vajon lehet még ennél is nagyobb drágulás a lakáspiacon? Kínálati oldalról megközelítve a kérdést, megállapítható, hogy az újlakás-piacot fokozatos alkalmazkodás jellemezte 2016–2017 során. A 2017-es 14,5 ezer újlakás-átadás után 2018-ban országosan 25 ezer új lakás kaphat használatbavételi engedélyt a piaci várakozások szerint, s ez a szám némileg tovább emelkedhet 2019-ben is. A lakásépítések átfutási ideje másfél-két év, a jelenlegi intenzív építési volumeneket támogatja az alacsony, 5 százalékos újlakás-áfa, ami 2019 végéig biztosan érvényben marad. Keresleti oldalról nézve azt látjuk, hogy középtávon idehaza mérséklődhet a befektetői szándékkal lakást keresők vagy -építtetők száma, a lakhatási céllal vásárlók azonban egyre aktívabbak lesznek a piacon. Ezt támasztja alá, hogy egyrészt a lakásbérleti díjak emelkedése megállni látszik a fővárosban. Másrészt mára a magas lakásárakat beérték a kivitelezési költségek: tavaly a kivitelezési költségek 10 százaléknál is nagyobb ütemben drágultak, amit nagyrészt a személyi jellegű kiadások 20 százalékot meghaladó növekedése okozott, amelynek hátterében az ágazatot sújtó munkaerőhiány bérfelhajtó hatása húzódott meg. Vagyis összességében a lakásfejlesztők és befektetők is egyre kisebb hozamot érhetnek el az új lakásokon. A lakosság rendelkezésre álló jövedelmének emelkedése és a lakáscélú hitelezés 2017-es felfutása arra enged következtetni, hogy egyre több az olyan vevő a használt- és részben az újlakás-piacon is, aki lakhatási céllal vásárol. A hazai lakáspiacot eddig összességében erős keresleti környezet és fokozatosan alkalmazkodó kínálat jellemezte. A következő években maradhat a tartós lakhatási célú kereslet, ami egy visszafogottabb építkezési lázzal párosul majd. Ezáltal az árszint növekedési ütemét fokozatos lassulás jellemezheti. Branauer Sára Tőkepiaci elemző MKB Elemzési Központ MKB Bank Zrt.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.