Dohányzás járvány idején: a koronavírus lesz a cigarettázás halála?

Elemzések2021. feb. 5.D.J.

A filteres cigik eladása 56 milliárd dollárral eshetett vissza a pandémia miatt.

A járvány alaposan a feje tetejére állította a mindennapjainkat. Megtanultuk, hogy akár egy kézfogás vagy egy kilincs megérintése is lehet halálos. Sőt, elég csak közel engedni egy maszknélküli idegent és pár hét múlva már kórházban köthetünk ki. Ahogy lassan minden új megvilágításba került a cigarettázás is átértékelődött.

Harc a dohányzás ellen

Az európai kormányok már hosszú évek óta küzdenek azért, hogy valahogy leszoktassák az állampolgáraikat a füstölésről. Mára eljutottunk oda, hogy a cigigyártók napjainkban mutatós dobozokat se gyárthatnak: helyette a csomagolást el kellett árasszák kátrányos tüdők, valamint szív és keringési problémákkal küzdő emberek képeivel.

Az öreg kontinensen el is kezdett zsugorodni a piac. Nálunk öt év alatt például 28-ról 25 százalékra esett a rendszeres dohányzók aránya.

De a nagy nemzetközi dohánygyárakat mindez nem igazán zavarta. Hisz világszinten folyamatosan nőttek az eladások, hála az ázsiai és az afrikai országoknak.

A koronavírus viszont, ahogy annyi helyen itt is átírta a játékszabályokat. Egy brit elemzőcég a GlobalData előzetes számításai szerint a filteres cigaretták eladásai globálisan 8 százalékkal csökkentek tavaly. Az összesített forgalom így 707 milliárd dollárról 651 milliárd dollárra eshetett vissza.

Életkortól függetlenül a járvány alatt sok fogyasztó érthető módon aggódik a légzőszervei egészsége miatt

magyarázta az adatokat a társaság egyik elemzője Ryan Whittaker.

Persze amikor a pandémia beindult és még alig tudtunk valamit a koronavírusról, rengeteg téves információ keringett a világhálón. Volt olyan korai francia kutatás, amely egyenesen azt állította, hogy a dohányosok kisebb eséllyel kapják el a COVID-ot. Mára ez az állítás megdőlt. Ahogy azt a magyar kormányzati oldal is egyértelművé teszi: a dohányzók körében a vírus többször vált ki súlyos betegséget.

A tüdejét az utóbbi időben rengeteg ember kezdte el félteni: az Egyesült Királyságban például arról adtak számot, hogy a járvány indulása után pár hónappal már egy millió ember tette le a bagót. Mexikóban pedig 2020 első 11 hónapjában úgy 25 százalékkal estek vissza a cigaretta eladások. Náluk a vizsgált időszakban 2 milliárd doboz kelt el a korábbi 2,67 milliárd helyett.

Cigimentes világ?

Közben a megnövekedett egészségügyi kiadások miatt néhány helyen emelték a dohány adóját. Indonézia ezen a téren azért is érdekes, mert ővék a második legnagyobb dohánypiac a világon. Náluk boldog-boldogtalan szívja a füstöt: a felnőtt férfiaknak úgy a 70 százaléka szokott pöfékelni. Az országban évente mintegy 225 ezren halnak meg a dohányzás miatt. A lakosság azért is tudja nagy számban venni a cigarettákat, mert a világon itt kapni a dohányt az egyik legalacsonyabb áron.

Most viszont ennek a termékkörnek az adója 12 százalékkal nő.

Látva a mostani tendenciákat egy elismert akadémiai folyóirat a "The Lancet" el is gondolkodott azon, hogy vajon mi történne, ha a dohányipar teljesen megszűnne. Arra jutottak, hogy így globálisan 100 millió állás kerülne veszélybe, ami ugyan sok, viszont felhívják rá a figyelmet, hogy tavaly a COVID miatt csak a második-negyedévben 400 millió állás szűnt meg.

Mint kiemelik: a dohány 5-6 millió embert öl meg minden évben. Ám összességében arra jutottak, hogy az azonnali tiltás nem működne már csak azért sem, mert a lakosságból a hirtelen váltás komoly ellenállást váltana ki. Egyelőre egy ország létezik, Bhután, ahol teljesen betiltották a dohányzást, de az eredmények itt is vegyesek.

Hogy milyen nehéz elrettenteni az embereket a dohánytól arra most Amerika talán a legjobb példa.

A tengerentúlon még a járvány sem tudta elijeszteni az embereket a füstöléstől. Sőt az USA pont azon ritka nyugati országok közé tartozik, ahol épp a járvány miatt mérséklődött a korábbi évek zuhanása a dohánypiacon.

Most hogy sok államban nem lehetett szórakozni vagy étterembe menni, jó pár amerikai fittyet hányva az egészségügyi ajánlásokra jobb híján cigire költötte a pénzét. A Marlborokat is gyártó Altria még három százalékos bővülést is mért az Egyesült Államokban a legutóbbi negyedévben. Igaz éves szinten így is egy enyhe 1 százalék alatti csökkenést tapasztaltak.