Dolgozzunk csak négy napot egy héten?

Elemzések2018. júl 29.Növekedés.hu

Egy új-zélandi cég kipróbálta, hogy milyen hatása van, ha a munkavállalók hetente csak négy napot dolgoznak. Az eredmény óriási siker, a kevesebb munkaórával is 20 százalékkal ugrott a termelékenység.
Az új-zélandi székhelyű, mintegy 200 főt foglalkoztató Perpetual Guardian az Auckland University of Technology kutatóival együttműködve részt vett egy érdekes és akár forradalminak is nevezhető kísérletben: nyolc héten keresztül minden alkalmazottnak engedélyezett heti plusz egy szabadnapot, minden egyéb tényező - fizetés, napi munkaidő - változatlansága mellett. Az alkalmazottaktól a társaság vezérigazgatója azt várta, hogy az immáron négy naposra csökkent munkahéten hatékonyabban, elégedettebben és boldogabban dolgozzanak és éljék mindennapjaikat.
A kísérlet elsöprő sikert aratott, a termelékenység a rövidebb munkahét ellenére mintegy 20 százalékkal emelkedett a vizsgált nyolc hét alatt úgy, hogy a munkavállalók közben több időt tölthettek a családjukkal és elégedettebbek voltak a munkájukkal.
A kísérlet igazolja azokat a tanulmányokat, melyek a hatékonyság és munkaidő kapcsolatáról megállapítják, hogy a túl sok munka minden tekintetben káros - napi 5-6 ledolgozott óra után rohamosan esik a termelékenység -, az egyéneknek és a vállalatoknak egyaránt. Nem véletlen, hogy a világ legfejlettebb és leggazdagabb országaiban és városaiban dolgoznak a legkevesebbet az emberek.
A munka terén nem a mennyiség, hanem a minőség a döntő, ahogyan a fenti ábrán is látható, az egyes országok igencsak széles skálán mozognak a termelékenység terén. 
A teljes cikket a Pénzügyi Szemle Online oldalán, ITT olvashatja.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.