Dolgozzunk csak négy napot egy héten?

Elemzések2018. júl. 29.Növekedés.hu

Egy új-zélandi cég kipróbálta, hogy milyen hatása van, ha a munkavállalók hetente csak négy napot dolgoznak. Az eredmény óriási siker, a kevesebb munkaórával is 20 százalékkal ugrott a termelékenység.
Az új-zélandi székhelyű, mintegy 200 főt foglalkoztató Perpetual Guardian az Auckland University of Technology kutatóival együttműködve részt vett egy érdekes és akár forradalminak is nevezhető kísérletben: nyolc héten keresztül minden alkalmazottnak engedélyezett heti plusz egy szabadnapot, minden egyéb tényező - fizetés, napi munkaidő - változatlansága mellett. Az alkalmazottaktól a társaság vezérigazgatója azt várta, hogy az immáron négy naposra csökkent munkahéten hatékonyabban, elégedettebben és boldogabban dolgozzanak és éljék mindennapjaikat.
A kísérlet elsöprő sikert aratott, a termelékenység a rövidebb munkahét ellenére mintegy 20 százalékkal emelkedett a vizsgált nyolc hét alatt úgy, hogy a munkavállalók közben több időt tölthettek a családjukkal és elégedettebbek voltak a munkájukkal.
A kísérlet igazolja azokat a tanulmányokat, melyek a hatékonyság és munkaidő kapcsolatáról megállapítják, hogy a túl sok munka minden tekintetben káros - napi 5-6 ledolgozott óra után rohamosan esik a termelékenység -, az egyéneknek és a vállalatoknak egyaránt. Nem véletlen, hogy a világ legfejlettebb és leggazdagabb országaiban és városaiban dolgoznak a legkevesebbet az emberek.
A munka terén nem a mennyiség, hanem a minőség a döntő, ahogyan a fenti ábrán is látható, az egyes országok igencsak széles skálán mozognak a termelékenység terén. 
A teljes cikket a Pénzügyi Szemle Online oldalán, ITT olvashatja.