Elkészült az MNB hamis bankjegyeket szűrő applikációja

Elemzések2019. dec. 12.HP

Az MNB okostelefonon használható új applikációja interaktív módon ötvözi a digitalizációt a lakosság általi bankjegyellenőrzési lehetőségekkel. A világviszonylatban is innovatívnak számító alkalmazás segíti a felhasználókat a bankjegyek valódiságának meghatározásában, aminek köszönhetően csökkenthető a hamis bankjegyek száma. Az ingyenes alkalmazás a mai naptól már elérhető az online áruházakban.

A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben indította el a forintbankjegyek megújítását célzó programját, melynek során az elmúlt években korszerű, a modern pénzfeldolgozó gépek és automaták által támasztott készpénzforgalmi igényeknek megfelelő, egyben a hamisítás ellen is magas szinten védett bankjegyeket bocsátott ki.

A hat címletet tartalmazó bankjegysorozatból elsőként a 10 000 forintos megújított változata került forgalomba 2014 végén, a bankjegycsere pedig december 31-én ugyanezen címlet régi verziójának bevonásával zárul, ezáltal mintegy keretbe foglalva a projektet. Az elmúlt 5 év során összesen 900 millió darab új bankjegy került legyártásra, a régi sorozatú bankjegyek túlnyomó többsége pedig visszaáramlott a jegybankba.

A bankjegycsere program keretében a Magyar Nemzeti Bank szakértőinek bevonásával a megújított forint bankjegyekbe – a világon elsőként – egy különleges biztonsági kód is került, ami szabad szemmel nem, csak kizárólag a most bemutatott Forint App segítségével ellenőrizhető.

Az alkalmazás két funkcióval rendelkezik: egyrészt a forint bankjegyek előoldaláról készített fénykép segítségével lehetőséget biztosít azok valódiságának vizsgálatára, másrészt az egyes forint bankjegy címletek hátoldali képéhez kapcsolódó kiterjesztett valóság élményt nyújt.

A Forint App nem hasonlítható össze más hasonló alkalmazásokkal, mert nem egyszerű képfelismerést, hanem a jegybank szakértőivel közösen fejlesztett egyedi algoritmust használ.

A Forint App természetesen nem helyettesíti a professzionális bankjegyellenőrző berendezéseket, így amennyiben egy forint bankjegy valódiságát érintően a felhasználóban bizonytalanság merül fel, úgy bármelyik posta- és bankfiókban, vagy az MNB lakossági pénztárában célszerű ellenőriztetnie azt.

Az ingyenes alkalmazás a mai naptól már elérhető az online áruházakban.