Elon Musk elképesztő számot mondott, miután részvényesei megszavazták a Tesla kifosztását

Elemzések2024. jún. 14.Fellegi Tamás

A Tesla közgyűlésén Elon Musk rávette a részvényesek többségét, hogy szavazzák meg neki azt az 56 milliárdos csomagot, amit egy bíróság felfüggesztett. A cég nem áll épp túl jól egy ekkora kifizetéshez, de Musk ennek sokszorosát vizionálta emberi robotos ötletével.

Pár hónapja Delaware államban, ahol a Tesla székhelye be van jegyezve, egy bíróság kimondta, hogy irreális az 56 milliárd dolláros csomag, amit Elon Muks még 2018-ban megszavaztatott magának az igazgatósággal. Annak idején a csomagot a cég gyors növekedésének folytatására alapozták, de a társaság növekedése azóta megrekedet, így az összeg teljesen irreálisnak tűnik.

Nagy rábeszélő

Musk most gondosan rábeszélte a részvényeseket, hogy újra szavazzák meg neki a juttatást, azzal érvelve, hogy csak ő tudja naggyá tenni a céget, és hogy kellő perspektívát nyújtson, közölte: ha megépíti az emberre hasonlító robotot, cége 25 ezermilliárd dollárt fog érni,

ami jelenleg az összes amerikai cég értékének fele, a világ összes tőzsdei vállalat együttes értékének pedig negyede.

A fellelkesített kisrészvényesek és néhány nagyobb tulajdonos segítségével a szavazás sikerült, a részvényesek megadnák az emberi ésszel nehezen felfogható juttatást, amely a Tesla jelenlegi állapotában a cégnek nagy érvágás. A társaság teljes értéke most nem éri el a 600 milliárd dollárt, nyeresége visszaesett, miután értékesítési problémákkal küzd.

Van mire hivatkoznia

Musk azonban megszokta, hogy nagy álmokat lenget be, és miután korábban azért valóban komoly dolgokat tett le az asztalra (gondoljunk csak a többször újra indítható, űrhajókat többször feljuttató rakétákra), a lelkes hívek hajlanak is arra, hogy újra bízzanak az ígéretekben.

Ígéretben nincs hiány, de még a bíróságnak is van szava

Mindazonáltal a részvények döntése nem elegendő, hisz az nem írja felül a bíróság döntését, de arra jó, hogy a döntéssel a háta mögött fellebbezze meg Musk az ítéletet. A guru rövidebb távú célokkal is biztatta közönségét, nehogy kétségek közt távozzanak: azt ígérte nekik, hogy

ha összejön a teljesen önvezető autó, már akkor is a dupláját fogja érni a társaság, mint a mai legnagyobb cégek: az Apple, a Microsoft vagy az Nvidia.