Orbán Viktor: nagyon kedvező megállapodást kötöttünk a NATO-val

Hírek2024. jún. 14.MTI

Nagyon fontos és nekünk nagyon kedvező megállapodást kötöttünk a NATO-val - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken a NATO főtitkárával az ukrajnai misszióból való kimaradásról között megállapodásról.

Felidézte: a Békemenet, az elmúlt időszak "legnagyobb közösségi akarat-megnyilvánulása" is arról szólt, hogy "Magyarország maradjon a béke szigete", azaz se kívülről, se belülről ne veszélyeztesse semmi a békés életünket, márpedig az európai tapasztalatok alapján "nincs békés élet, hogyha migránsok vannak". Másik fenyegetésként a háborút jelölte meg a miniszterelnök.

Orbán Viktor a NATO-n belüli alapvető nézetkülönbségnek nevezte, hogy a 32 tagállamból 31 "le akarja győzni az oroszokat", és mivel erre Ukrajna egymagában nem képes, támogatják, és a megoldás szerintük a harctéren van, míg a magyar álláspont szerint ez tévedés,

nem egyik vagy másik felet kellene támogatni, hanem azonnali tűzszünetre kellene rászorítani a feleket.

A miniszterelnök kiemelte: mi a NATO-ban "az elfogadott, elismert, lojális, együttműködő, kiemelkedően együttműködő országok közé tartozunk", 1300 magyar katona szolgál külföldi misszióban, két százalék feletti az ország GDP-arányos védelmi költése, légtérrendészeti feladatokat látnak el magyar gépek a szomszédos és a balti államok felett, NATO-összekötők vagyunk közép-ázsiai és afrikai államokban. A NATO a mi otthonunk - fogalmazott Orbán Viktor.