Ennyire boldogok a magyarok

Elemzések2019. feb. 6.Növekedés.hu

A világ legboldogabb emberei a skandinávok, a legrosszabbul az afrikai ország lakói érzik magukat. Mi magyarok eléggé pesszimisták vagyunk, de azért javulunk. A World Happiness Report 2018 a világ 156 országban mért boldogságot számszerűsíti.

Az ENSZ által kiadott és a Gallup adatgyűjtésére támaszkodó World Happiness Report 2018 felmérés hat faktor alapján méri a megkérdezettek boldogságát.

Ezek az anyagi jólét az egy főre jutó GDP alapján, a várható egészséges élettartam, a korrupció mértéke, az egyének rendelkezésére álló szabadság életük fontos döntései során, valamint a társadalomra jellemző nagylelkűség és szociális támogatás. A felmérés egy 0-tól 10-ig terjedő skálán számszerűsíti az egyes országok boldogságát.

A legboldogabb nemzet a Földön a finn, majd következnek a norvégok és a dánok.

Nem meglepő módon a lista élén a világ legfejlettebb és leggazdagabb országai találhatók, majd meglepetésként következik a 13. helyezett Costa Rica. Szembetűnő még Csehország előkelő, 21. helyezése és a dél-amerikai országok - Brazília, Argentína, Uruguay - 30 körüli pozíciója.

Mi magyarok egy meglehetősen pesszimista nemzet vagyunk a 69. pozíciónkkal.

A lista végén nem meglepő módon Földünk legszegényebb, jellemzően afrikai országai kapnak helyet. 

A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online oldalán, ITT olvasható.