Ennyit költünk infrastruktúrára: nem is állunk rosszul európai viszonylatban

Elemzések2018. aug 28.Növekedés.hu

A genovai hídösszeomlás apropóján a The Economist készített egy szemléletes elemzést, melyből kiderül, hogy az OECD-országokban mennyit költenek új utak építésére, illetve állagmegóvásra. Magyarország a harmadik az új beruházások terén, amire Olaszország viszonylag keveset költ, a pénzt inkább a javítások emésztik fel.
 
Az  ábrán a bal oldali oszlopban látható, hogy az egyes országok a GDP hány százalékát költik az úthálózat felújítására, míg a jobb oldali oszlop szemlélteti, hogy mennyit szánnak új utak építésére.
Az ábra készítői kiemelték Olaszországot, amely állagmegóvásra a GDP 0,5-0,6 százalékát, míg új utak építésére mindössze 0,3 százalékot szánt a 2015-ös adatok alapján. Előbbi adat tekintetében a világ élmezőnyében kap helyet az ország, utóbbiban ugyanakkor a sor végére szorul.
Az OECD adatai alapján az is látszik, hogy az új beruházások a 2007-08-as pénzügyi válságot követően estek vissza, az új utak építésére elkülönített források 2007 és 2015 között több, mint 60 százalékkal zuhantak.
A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Oldalán, ITT olvasható.