Ennyivel dobja meg a családi büdzsét a gyermek érkezése

Elemzések2020. máj 26.Növekedés.hu

Egy gyermek érkezése jelentősen növeli a családi kiadásokat. Az időszakos kisebb költségek mellet, mint élelem, babaruhák vagy pelenka, meg kell említenünk a drágább kiadásokat is, mint babakocsi, kiságy vagy pelenkázóasztal.

A Picodi.com analízis csapata megvizsgálta mennyi az annyi, ha egy gyermek születéséről van szó. A kismama ruháktól és háztartási felszerelésektől egészen a baba első évében felmerülő költségekig.

A bevásárlólista 7 különböző tematikájú kategóriára van osztva (babaétel, babaruhák, bababútorok, kismamaruházat, babaápolás, kórházi kelengye, közlekedési költség). A prémium készlet tartalmazza az alapkészlet darabjait, valamint néhány nem létfontosságú extra terméket is. A Picodi.com az egyes kategóriákról részletes költségleírást készített.

Forrás: Picodi.com

A KSH jelentései szerint az átlagos nettó bér 2020 februárjában 250.200 forint volt, ami azt jelenti, hogy az alapkészlet megvásárlásához Magyarországon 3,2 havi átlagfizetésre van szükség.

Összehasonlításképpen például Németországban és Írországban az alapkészlet megvásárlásához alig több, mint egy havi átlagbér is elég (a helyi árakhoz viszonyítva). Angliában már 2 havi átlagkereset szükséges az alap csomaghoz. Tőlünk sokkal szerencsétlenebb helyzetben vannak az oroszok és a brazilok is, nekik 4-5 havi bért kell összespórolniuk a babavárásra, és még ennél is rosszabb helyzetben vannak az ukrajnai szülők, akiknek több, mint 9 hónapnyi átlagbérbe kerül a terhesség és az első éve a babának.