Megérkezett az MNB indoklása – maradhat az alacsony kamatkörnyezet

Elemzések2020. máj 26.Harsányi Péter

A várakozásoknak megfelelően szinten tartotta az MNB a kamatkondíciókat a mai kamatdöntő ülésén. A Monetáris Tanács megítélése szerint a jelenlegi eszköztárral hatékonyan tud reagálni a koronavírus-járvány okozta gazdasági és pénzügyi kihívásokra. A lazuló nemzetközi pénzpolitika és a visszafogott inflációs pálya következtében az MNB hosszú ideig fenntarthatja a támogató monetáris kondíciókat és az alacsony kamatkörnyezetet. A jegybank ezenfelül kész szükség esetén rugalmasan növelni a likviditást az esetleges piaci kilengések tompítása érdekében.

A délután megjelent közlemény alapján a jegybank a jövőben kiemelt feladatnak tekinti a koronavírus okozta negatív reálgazdasági és pénzpiaci következmények tompítását, illetve a gazdasági növekedés újraindításának megalapozását.

Ennek érdekében a jelenleg érvényben lévő támogató programok mellett az MNB a számára fontos részpiacokon célzottan és rugalmasan biztosítja a szükséges mértékű likviditást.

Erre van is mozgástere a döntéshozóknak, hiszen az inflációs mutatók a 3 százalékos cél közelében maradnak, miközben a régiós és globális jegybankok egyaránt újabb és újabb lazító intézkedések mellett döntenek.

A lengyel és a cseh jegybankok az elmúlt időszakban 0,5 és 0,25 százalékra vágták az irányadó rátát, miközben az Európai Központi Bank piaci várakozások szerint akár újabb 500 milliárd euróval kibővítheti az eszközvásárlási programját. Ezenfelül a lengyel és a román jegybankok folytatják az állampapír-vásárlásaikat is.

Sikeresek a jelenlegi programok

A közlemény szerint a Monetáris Tanács megítélése szerint a jelenlegi eszköztárral hatékonyan tud reagálni a koronavírus-járvány okozta gazdasági és pénzügyi kihívásokra.

A Tanács úgy ítéli meg, hogy az átalakított eszköztárával elérte a kitűzött célokat. Az MNB lépései egyszerre segítik a járvány időszakának gazdasági védekezését, majd az azt követő újraindulást.

Nem várható tehát egyelőre jelentős elmozdulás a hazai pénzpolitikában.

Gazdasági hatások

A koronavírus-járvány hatásai a hazai makrogazdasági adatokban is megjelentek. 2020 első negyedévében a magyar gazdaság az előzetes adatok alapján így is 2,2 százalékkal bővült éves alapon.

Továbbra is cél az eurozónához viszonyított 2-3 százalékpontos növekedési többlet fenntartása.

A közlemény kitér arra, hogy a makrogazdasági adatokat az idei évben továbbra is jelentős változékonyság és kettősség fogja jellemezni. 2020 első felében a járvány negatív gazdasági hatásai miatt a növekedés érdemben lassul, majd a negatív hatások megszűnésével és az átmenetileg kieső gazdasági aktivitás helyreállításával párhuzamosan a hazai növekedés, a beruházások, a munkaerőpiac, a hitelezés és a külkereskedelem is újra élénkül.

Egyensúly

A magyar gazdaság fundamentumai erősek: az elmúlt évtizedben követett gazdaságpolitika fenntartotta hazánk makrogazdasági egyensúlyát, valamint számottevően csökkentette külső és belső sérülékenységét.

Ezzel összhangban a nagy nemzetközi szervezetek (IMF, EBRD) előrejelzései a legellenállóbb gazdaságok közé sorolják Magyarországot.

Az elmúlt években a magyar lakosság megtakarítási rátája és a vállalati szektor beruházási rátája egyaránt magas szinten stabilizálódott. Az ország nettó külső adóssága 2019 végére historikus mélypontra – a GDP 8 százaléka alá – csökkent, finanszírozási képessége várhatóan előretekintve is stabilan pozitív marad.

A költségvetés hiánya alacsony, évek óta a GDP 2 százaléka közelében alakult, miközben a GDP-arányos államadósság is folyamatosan zsugorodott.

Miről döntött ma az MNB?

A Magyar Nemzeti Bank 0,90 százalékon hagyta az irányadó rátát a mai kamatdöntő ülésén. A jegybank nem változtatott a kamatfolyosón sem. Az egynapos betéti kamatlábat -0,05 százalékon, az egynapos hitelkamatlábat 1,85 százalékon tartotta a Monetáris Tanács. Az egyhetes fedezett hitel kamata is 1,85 százalékon maradt.

A lépés megfelel a piaci várakozásoknak. Az MNB által korábban bejelentett széleskörű intézkedések hatásosnak bizonyulnak, így egyelőre kivárhat a Magyar Nemzeti Bank. Az egyhetes betéti eszköz bevezetésével az MNB sikeresen stabilizálta a forintárfolyamot.

Az eszközvásárlási program segítségével a jegybank elérte a hosszú hozamok süllyedését. A 10 éves kötvényhozamok már 2 százalék alatt járnak. A fedezett hiteleszköznek köszönhetően pedig szintén süllyedni tudtak a 3 és 5 éves kötvényhozamok.

A jelzáloglevélvásárlási program hozzájárul a jelzáloglevél-piac likviditásának javításához, a piaci hozamok csökkenéséhez, amely kedvező kondíciókat teremt az elsődleges piaci kibocsátásoknak.

Az 1500 milliárd forint keretösszegű NHP Hajrá által biztosított forgóeszközhitelek és beruházási hitelek egyaránt javítják a kkv szereplők likviditási helyzetét, illetve bővítik a beruházási lehetőségeiket.

Nincs inflációs nyomás

Az alacsonyabb gazdasági aktivitás és a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt visszafogottabb inflációs számokat láthatunk az idei évben. Az MNB aktuális előrejelzései szerint az infláció idén 2,6 – 2,8 százalék között alakulhat, miközben az adószűrt maginfláció is csupán enyhén haladhatja meg a 3 százalékot.

Ennek fényében az infláció nem korlátozza az idei évben a Magyar Nemzeti Bankot a támogató monetáris kondíciók fenntartásában.