Erste elemző: Csökkent a gazdasági aktivitás, de a jövőkép derűsebb

Elemzések2023. feb. 14.Növekedés.hu

A gazdasági aktivitás a mélypont közelében lehet jelenleg - véli az Erste Bank makrogazdasági elemzője, Nagy János.

A gazdaság éves szinten 0,4 százalékkal nőtt, voltaképpen stagnált október-decemberben. Negyedéves alapon 0,4%-kal csökkent a GDP, ezzel a második negyedévben technikai recesszióba süllyedt a gazdaság. A KSH jelentős revíziót hajtott végre a múltbéli adatokon.

A részletek egyelőre nem ismertek, a hivatal rövid kommentárja szerint a növekedéshez több nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen a közúti jármű, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként az ingatlanügyletek, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős az egy évvel korábbihoz mérten.

A növekedést főként a mezőgazdaság jelentős visszaesése fékezte. Az év egészét tekintve 4,6%-kal bővült a bruttó hazai termék.

A negyedév során korábban közzétett havi termelési adatok már mutatták, hogy az ipar viszonylag ellenállónak bizonyult, köszönhetően a járműiparnak és a kiépülő, jelentős akkumulátorkapacitásoknak.

Emellett a szolgáltatások jelenthették még a húzóerőt, elsősorban a szállítások, a turizmus és a szabadidős tevékenységek - írja Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

A gazdasági aktivitás a mélypont közelében lehet jelenleg.

A korábban megszokotthoz képest továbbra is megnövekedett energiaárak és a vágtázó infláció együttesen szorítják vissza a fizetőképes keresletet.

A rendkívül kedvezőtlenné váló kamatkörnyezet és a kormányzati halasztások a beruházási aktivitás lassulását eredményezik. Mindemellett a globálisan kedvezőbbé váló kilátások, kiegészülve a jelentős hazai kapacitásbővítésekkel (elsősorban az akkumulátorgyártás terén) az export érdemi bővülését vetíthetik előre, ami ellensúlyozhatja a belső kereslet visszafogott teljesítményét.

Az árdinamika mérséklődésével párhuzamosan a második negyedévtől számíthatunk a gazdaság meglódulására, melyet főként majd az év második felében már érdemben javuló világgazdasági konjunktúra is támogat majd.