Orbán Viktor: Már beadtuk az infláció elleni gyógyszert a gazdaságnak

Hírek2023. jan. 27.Sz.A.

A magyar gazdaság idén 3764 milliárd forint kárt szenved a szankciók miatt, ami a GDP 4,8 százaléka. Ez nagyságrendileg közel annyi, mint a magyarok által befizetett személyi jövedelemadó - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Mint mondta, a nukleáris energiát érintő új szankciókat meg kell akadályozni. Az infláció év végére egy számjegyű lehet.

Ha a baloldal lenne hatalmon, már nyakig lennnénk a háborúban, szállítanánk mi is fegyvereket Ukrajnának. A nemzeti érdek, hogy ez nem a mi háborúnk, nem akarunk beszorulni az oroszok és az ukránok közé - mondta el Orbán Viktor a Jó reggelt, Magyarország című műsorban a német tankszállításokkal kapcsolatban.

Háború

A háborút lokalizálni kell, és a tűzszünet és a béke felé kell lépéseket tenni, ezek a hazai külpolitika cölöpei - fogalmazott a kormányfő.

Háború esetén határozottan ki kellett jelölni a határokat, mert aki fegyverrel támogatja Ukrajnát, azt az országot Oroszország ellenségnek tekintheti.

Mint mondta, "van Magyarországon háborúpárti irányzat, ez a baloldal".

- Ütnek vernek rúgnak harapnak bennünket, minden eszközt felhasználnak, hogy belekényszerítsenek minket a háborúba - fogalmazott.

Kiemelte: rengeteg az emberi szenvedés mindkét oldalon, ezért az elemi emberi erkölcsi érzék azt diktálja, hogy befagyjon a front, és kezdődjenek meg a tűzszüneti tárgyalások.

A nemzeti konzultációval kapcsolatban aláhúzta: akinek fontos volt, elmondhatta a véleményét a szankciókról, összesen 1,4 millióan küldték vissza az íveket.

Mennyi kárt okoznak a szankciók?

A szankciók nem kényszerítették térdre Moszkvát, nekünk viszont óriási veszteségeket okoztak.

A károk számszerűsítéséről szólva egy német tanulmányt idézett, amely szerint csak Németországnak 175 milliárd euró kárt jelent idén az Oroszország ellen bevezetett szankciók hatása. 

A módszer alapján kiszámolták, mennyi lehet idén a szankciók okozta kár Magyarországnak.

3764 milliárd forint, a hazai össztermék 4,8 százaléka a magyarokat érintő kár, amely nagyságrendileg majdnem annyi veszteség, mint amennyi személyi jövedelemadót befizetnek a magyarok.A nukleáris termékekre vonatkozó új uniós szankciókról kifejtette: ez nem áll Magyarország érdekében, el kell utasítani az új javaslatot.

"Nálunk sokszínűbb a média"

A médiaviszonyokról szólva aláhúzta: Nyugat-Európában nincs tere a médiában azoknak, akik a háború ellen szólalnak fel. A nyugati világban egyszínű a média, globalista és liberális: amit ők mellőznek, az nincs, mindkét oldal ugyanazt írja a háborúról, nálunk viszont sokszínűbb a média.

Infláció: közellenség

Az inflációval kapcsolatban megjegyezte: "hogy tudták volna túlélni az emberek ezt a mags inflációt, ha nem adtunk volna sok pénzt az év elején?"

Hangsúlyozta: le kell törni az inflációt, ami közellenség. Az ellengyógyszert, a vakcinát már beadta a kormány a magyar gazdaságnak. A láz - ha az inflációt annak fogjuk fel - már csökkenni kezd februárban, márciusban, év végére pedig az infláció év per év alapon számolva egy számjegyű lesz.

- A jegybank és a kormány közösen tesz erőfeszítéseket az infláció ellen. Az MNB és a kormány igyekszik összehangolni a lépéseit. Olyan szankciót nem engedünk át, ami emelné az inflációt, ezért sem lehet megszavazni a nukleáris energiát érintő javaslatokat - tette hozzá a kormányfő. Az infláció kérdésében a lakosságtól még egy kis kitartást kért.