Ettől függ, hogy milyen magas benzinár lesz idén

Elemzések2019. jan 13.Növekedés.hu

A globális növekedés lassulása és az olajkitermelés emelkedése a tavalyi év végén lenyomta az olajárakat, és ezek a hatások idén is érvényesülni fognak. Az OPEC szerint idén napi egymillió hordóval lesz kisebb a kereslet, ami fékezi a drágulást. Az amerikai kőolajárak 40 százalékot estek a 2018 októberében négyéves csúcsot jelentő 76 dolláros hordónkénti árhoz képest. A Brent típusú kőolaj ára pedig 2017 augusztusa óta nem volt olyan alacsonyan, mint 2018 utolsó hetében. Az olaj ára, illetve annak változása mindig is jó előrejelzést adott a világgazdaság várható fejlődésére és a világ tőzsdei működésére vonatkozóan.

Az olajárak csökkenése irányába mutató nyomás jól jelzi a vállalatoknak a hullámzó amerikai termelésre, illetve a gyengülő világgazdaságra vonatkozó aggodalmát.
Még a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a társult államok olajtermelésének visszafogása sem képes megfordítani a trendet. Mindez viharos 2019-es évet jelez.

Globális lassulás

Több nemzetközi szervezet is a világgazdaság lassulását várja az idei évben. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) közgazdászai arra számítanak, hogy a globális növekedés idén 2,5 százalékra lassul a tavalyi 2,9 százalékról. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) Európában és a fejlett ázsiai országokban várható „viszonylag gyengébb” keresletre figyelmeztetett. De a kereslet visszaesését jelezték Indiában, Brazíliában és Argentínában, amelyet részben a leértékelődött valuták okoznak.
Az OPEC pedig tavaly decemberben azt jelezte, hogy idén napi egymillió hordóval csökken majd az olaj iránti kereslet.
– A keresleti oldalon a világgazdasági kilátások jelentik a domináns tényezőt – mondta Robin Mills, a Qamar Energy energia tanácsadó cég vezérigazgatója. – Az alacsonyabb olajárak ugyan valamelyest ösztönzik a növekedést, de a globális gazdaság ezzel együtt valószínűleg lassulni fog.

Az OPEC és Oroszország

Az OPEC és szövetségesei decemberben megállapodtak, hogy napi 1,2 millió hordóval csökkentik a kitermelést, januártól pedig napi 800 ezer hordóval vágják vissza a kínálatot fél éven keresztül.
Oroszország és más olajtermelők pedig azt ígérték, hogy napi 400 000 hordóval mérséklik a kitermelést.
Ezek a lépések az olajár emelését célozták, de annak hatása mindössze néhány napig volt érzékelhető. A júniusban lejáró megállapodást követően pedig az éppen élő olajár határozza majd meg, mit lépnek az olajtermelő országok. – Ha 60 dollár alatt marad a hordónkénti olajár, akkor arra lehet számítani, hogy az OPEC meghosszabbítja az év közepén lejáró megállapodást – elemezte a várható helyzetet Russ Mould, az AJ Bell szakértője a CNN-nek. Szerinte amennyiben viszont visszatér a 80 dolláros ár, úgy megfontolhatják, növelik-e a termelést.

Enyhülés Iránnal szemben

Tavaly novemberben meglepte a világot az USA, amikor hozzájárult ahhoz, hogy nyolc ország következmények nélkül megszegje az Iránnal szemben elrendelt szankciókat, és olajat vásároljon a perzsa államtól.
Azt egyelőre nem tudni, hogy a májusban lejáró, Iránra vonatkozó “kivételes engedélyt” meghosszabbítják-e.
– Nagyon nehéz megjósolni, hogy mit hoz a jövő, hiszen az USA csaknem teljes fordulatot hajtott végre Iránnal kapcsolatos politikájában – értékelte a helyzetet Spencer Welsh, az IHS Markit olajpiacokért felelős ügyvezető igazgatója. – Az amerikaiak semmiképpen sem akarnak túlságosan magas benzinárakat, úgyhogy Amerika lépéseit a piac pillanatnyi állapota fogja meghatározni. Vagyis hogy milyen hatása lesz annak, hogy az OPEC visszafogta a kitermelést.

Amerikai olajboom

1973 óta tavaly szeptemberben fordult elő első alkalommal, hogy az Egyesült Államok volt a legnagyobb olajtermelő,
megelőzve Oroszországot és Szaúd-Arábiát. Ez jól mutatja, hogy az amerikai palaolaj-fellendülés miként rajzolta át a globális energiahordozó-termelés térképét. Az USA olajtermelése csaknem megduplázódott az elmúlt tíz évben. Ez pedig felveti a kérdést, hogy az OPEC milyen mértékben képes befolyásolni az árakat. – A szervezeten kívüli piaci szereplők olajtermelési kapacitásának megjelenése volt az egyik tényező, amely oda vezetett, hogy az OPEC elvesztette vezető szerepét az olajpiac befolyásolásában – jelentette ki Jameel Ahmad, az FXTM stratégiai és piackutatásért felelős vezetője. – Az elmúlt években egyetlen más szereplő sem volt akkora hatással az olajpiacra, mint az Egyesült Államok – tette hozzá. HP

SIKERSZTORIK
Így dolgozhatsz produktívan otthonról! 10 szuper tipp a home office-hoz
Sokan irigykednek azokra, akik megtehetik, hogy otthonról dolgoznak. A home office azonban nem mindenkinek megy egyszerűen.
HR2019. jan 28.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Reméljük, hogy nem téved a Microsoft egykori alapítója.
Tech2019. márc 15.
Hol élnek a leggazdagabbak? Még mindig nyugaton
Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos lesz. A magyarok a lista végén vannak.
Siker2019. márc 14.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.