Ezek az okostelefonok sugároznak a legjobban, az Apple iPhone is benne van az első tízben

Elemzések2018. feb. 23.Növekedés.hu

Vajon káros-e az egészségre a mobiltelefon? A kérdésben egyelőre nincs egyetértés, a készülékek sugárzásának mértéke azonban rendkívül fontos tényező. Német kutatók által végzett friss elemzésből kiderül, hogy a kínai gyártók termékei sugároznak a legtöbbet, de meglepetésre egy Nokia és az Apple iPhone-ja is bekerült a legtöbb sugárzást kibocsátó telefonok tízes listájára.

A Német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal (Bundesamt für Strahlenschutz) számon tartja többek között azt is, hogy a különböző okostelefonok milyen mértékű sugárzást bocsátanak ki.
A hivatal adatai szerint a legmagasabb értéket a kínai OnePlus 5T érte el, utána a szintén kínai Huawei Mate 9. A Hauwei gyártó termékei közül egyébként további öt készülék került fel a legsugárzóbb készülékek toplistájára, a harmadik helyen a Nokia Lumia 630 áll. A tizedik helyen végzett az első Apple készülék, az iPhone 7. Meglepő, de az első tizenöt helyen Samsung okostelefon nem található.  
Szabályozzák, mekkora lehet a sugárzás A világon több helyen is szabályozzák, mekkora sugárzást bocsáthatnak ki a telefonok: az Egyesült Államokban ez a szám például 1,6 watt/kg, míg Európában nem sokkal, de magasabb, 2 watt/kg. A OnePlus 5T és a Huawei Mate 9 az USA-ban engedélyezett értéket már meghaladják. A SAR (Specific Absorption Rate), vagyis a fajlagos elnyelési tényező azt jelzi, hogy az emberi szervezet mennyi rádiófrekvenciás energiát nyel el mobiltelefon-használat közben. Így lehetünk óvatosabbak Bár a mobiltelefon-sugárzás hatásaival kapcsolatos hosszú távú kutatások még mindig nem hoztak konkrét eredményt, de a tudósok abban egyetértenek, hogy akkor éri a legtöbb sugárzás az embert, ha az épp a füléhez tartva telefonál. Ami a sugárzással kapcsolatos egészségügyi védelmet illeti, az Environmental Working Group (EWG) nonprfit szervezet szerint legyen alapszabály az, hogy inkább sms-ezzünk, vagy e-mailezzünk a telefonról. Ha pedig feltétlenül beszélnünk kell, használjunk kihangosítót vagy akár headsetet, amivel minél távolabb tudjuk tartani a telefont a testünktől.   Legtöbben Apple készüléket vásárolnak  Az okostelefon piac bevételeinek több mint a felét, pontosan 51 százalékát az Apple szerezte meg a tavalyi utolsó negyedévben. Ez 61 milliárd dollárt jelent, mindössze egyetlen negyedév alatt. A bevételnövekedést az iPhone X-eladásoknak tulajdonítják - a Strategy Analytics elemzése szerint. Az Apple bevétele a háromszorosa a második helyen álló Samsungéhoz képest, és hétszerese a harmadik helyezett Huawei gyártójának.