Ezek Európa legigazságosabb és legigazságtalanabb társadalmai

Elemzések2018. máj 22.Növekedés.hu

Nem azok az európai országokban a legigazságosabbak, illetve a legigazságtalanabbak a jövedelmi viszonyok, mint amelyekre először gondolnánk. Az Eurostat aszerint rendezte sorba az uniós tagországokat, hogy a társadalom legmagasabb jövedelemmel rendelkező 20 százaléka hányszor nagyobb jövedelemmel bír, mint a legalsó 20 százalék. A lista érdekes eredményt mutat: a legelején és a legvégén is egy volt szocialista ország található.

(') = 2017-es adat


Az Európai Unióban a jövedelmi ötödök aránya alapján a legegyenlőtlenebb jövedelmi viszonyok Bulgáriában figyelhetők meg, míg a legegyenlőbbek - meglepetésre - Csehországban.

Magyarország az uniós átlagnál egyenlőbb társadalomszerkezetű, Svédország és Franciaország között helyezkedik el.
Az elmúlt évtized jelentős változásokat hozott az egyes országok esetében, Bulgáriában például 2005 és 2018 között a mutató értéke 5,1-ről emelkedett 8,2-re, de szembetűnő a spanyol - 5,5-ről 6,6-ra - és a görög ráta - 5,8-ról 6,6-ra - megugrása is.
A magyar érték romlott 2005-höz képest: négyszeres különbségről kúszott fel 4,3-ra 2018-ra.
Eközben a legnagyobb mértékben a brit - 5,9-ről 5,1-re -, a lengyel - 6,6-ról 4,8-ra - és a portugál - 7,0-ről 5,9-re - jövedelmi viszonyok javultak az egyenlőség szempontjából.

A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online kiadásában jelent meg, ITT olvasható. 
 

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.