Ezek Európa legigazságosabb és legigazságtalanabb társadalmai

Elemzések2018. máj 22.Növekedés.hu

Nem azok az európai országokban a legigazságosabbak, illetve a legigazságtalanabbak a jövedelmi viszonyok, mint amelyekre először gondolnánk. Az Eurostat aszerint rendezte sorba az uniós tagországokat, hogy a társadalom legmagasabb jövedelemmel rendelkező 20 százaléka hányszor nagyobb jövedelemmel bír, mint a legalsó 20 százalék. A lista érdekes eredményt mutat: a legelején és a legvégén is egy volt szocialista ország található.

(') = 2017-es adat


Az Európai Unióban a jövedelmi ötödök aránya alapján a legegyenlőtlenebb jövedelmi viszonyok Bulgáriában figyelhetők meg, míg a legegyenlőbbek - meglepetésre - Csehországban.

Magyarország az uniós átlagnál egyenlőbb társadalomszerkezetű, Svédország és Franciaország között helyezkedik el.
Az elmúlt évtized jelentős változásokat hozott az egyes országok esetében, Bulgáriában például 2005 és 2018 között a mutató értéke 5,1-ről emelkedett 8,2-re, de szembetűnő a spanyol - 5,5-ről 6,6-ra - és a görög ráta - 5,8-ról 6,6-ra - megugrása is.
A magyar érték romlott 2005-höz képest: négyszeres különbségről kúszott fel 4,3-ra 2018-ra.
Eközben a legnagyobb mértékben a brit - 5,9-ről 5,1-re -, a lengyel - 6,6-ról 4,8-ra - és a portugál - 7,0-ről 5,9-re - jövedelmi viszonyok javultak az egyenlőség szempontjából.

A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online kiadásában jelent meg, ITT olvasható.