Ezentúl tudni fogjuk, ha nyomkövető tapad ránk

Elemzések2024. máj. 14.F. P.

A rivális telefonszoftvereket üzemeltető két óriáscég, az Apple és a Google kénytelen együttműködni, hogy ne legyünk kiszolgáltatva tartózkodási helyünket megadó, telefonunkra csatlakozó eszközöknek, mondhatni poloskáknak.

Bejelentette hétfőn az Apple és a Google, hogy a frissített szoftverrel rendelkező iPhone készülékek és androidos társaik egyaránt figyelmeztetni fogják felhaználóikat, hogy ha egy vezetéknélküli nyomkövető eszköz van telefonunk közelében, melyről nem tudunk, és azt le is állíthatjuk.

A megoldás

A két nagy szoftverrendszer gyártója és üzemeltetője a CNBC szerint kénytelen együttműködni, hogy kivédhető legyen, ha az egyébként hasznos nyomkövetőket, melyeket például elveszett tárgyak megtaláláshoz használhatunk, ne tudják ellenünk fordítani, vagyis

tudtunk és beleegyezésünk nélkül ne legyünk követhetők.

A telefonon üzenetet fogunk kapni, ha egy bluetooth nyomkövető nagyjából együtt mozog a telefonnal, és megadják benne, hogy tudjuk megszakítani a kapcsolatot az eszköz és a telefon között, esetleg teljesen működésképtelenné tenni a követőt, sőt, lejátszathatunk vele egy hangjelet, amivel azonosíthatjuk a helyét.

Hasznos eszköz, de alkalmas a visszaélésre

Az Apple 2021-ben vezette be az AirTag nevű eszközt, ami igen hasznosnak bizonyult, ha valaki a kulcskarikájára, repülőn feladott csomagjába, netán autójába tette, hogy a bluetooth jel alapján az Apple rendszerén beazonosítsa a helyet, ha nem találná kulcsát, elfelejtette, hol parkolt, esetleg nem érkezett meg a feladott poggyász.

Igen ám, de ha ezek az eszközök rossz kezekbe kerülnek, visszaélhetnek velük. Előfordult, hogy valakinek a táskájába, zsebébe helyeztek egy ilyet, és így az illetőt akarata ellenére követni tudták. Az Android esetében már kifejlesztették a rendszert, amely jelzi, ha nemkívánatos követője akad a telefonnak, a két óriás technológiai cég pedig elkezdett együttműködni, hogy mind az iOS, mind az Android felismerje és jelezze, ha visszaélnek egy ilyen eszközzel.

Sokféle eszköz, egységesedő előírások

Mostanra az AirTag mellett sokféle bluetooth nyomkövető megjelent, miután az Apple és a Google más cégeknek is engedélyezi, hogy gyártsanak ilyeneket. A két cég azonban eleve előírta, hogy beépítsenek általuk előírt dolgokat, például azt, hogy

az eszköz jelt adhasson, ha jogtalan követésre használják.

Az Apple és a Google jelezte, hogy ezen eszközök forgalomba hozatalára egységes iparági előírásokat fognak kialakítani, hogy megnehezítsék jogtalan használatukat, az újabb operációs rendszerekbe viszont eleve beépítik ezeket. Az Apple esetében ez az iOS 17,5 lesz, melynek forgalmazását most kezdik, az Android esetében pedig a 6.0 vagy ennél újabb változatok.