Ezüstérmes a magyar kiskereskedelem

Elemzések2019. dec. 6.Harsányi Péter

A piaci várakozásokat felülmúlva októberben 6,2 százalékkal növekedett hazánkban a kiskereskedelmi értékesítések volumene. Ez a növekedési dinamika egész Európában kimagasló, egyedül Romániában volt ennél nagyobb bővülési ütem.

Megállíthatatlan a lakossági fogyasztás

A szezonálisan kiigazított adatok alapján 6,2 százalékkal emelkedett októberben éves alapon a kiskereskedelmi üzletek forgalma.  Ez a növekedési ütem egész Európában kimagasló, amit az alábbi ábra is jól szemléltet.

Forrás: Eurostat

A kiskereskedelmi értékesítés szerkezetét tekintve az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,4 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene.

Pozitív meglepetés

A kedvező októberi kiskereskedelmi adatok visszaigazolják az egészséges és erős fogyasztási tendenciákat. A lakossági fogyasztást alapvetően egy sor tényező fűti, melyek közül felsoroljuk a fontosabbakat:

  • Magas foglalkoztatottság (a 15-64 éves korosztály foglalkoztatottsági rátája 70,3 százalékra emelkedett).
  • Kétszámjegyű dinamikus béremelkedés, mely az elkövetkezendő években is folytatódhat.
  • A mérsékelt infláció miatt idén 7 százalék körüli reálbér emelkedés figyelhető meg Magyarországon.
  • Fogyasztói bizalom historikusan is magas szinten van, azaz bátran vásárolunk.
  • Babaváró Támogatás. November elejéig mintegy 330 milliárd forint értékben folyósítottak Babaváró Hitelt mintegy 35 ezer családnak.
  • Lakossági hitelezés egészséges szerkezetű felfutása.

A piaci várakozásokat felülmúló októberi adatnak köszönhetően összesítve, a január-októberi időszakban 5,9 százalékkal bővült éves alapon a kiskereskedelmi forgalom. Egyre nagyobb tehát az esély arra, hogy a korábban gondoltnál gyorsabban növekedhet a negyedik negyedévben a magyar gazdaság.

Ennek hatására inkább 5 százalékhoz lehet majd közel az egész éves GDP növekedési dinamika, amely szintén kimagasló egész Európában.

Különösen érdekes lesz a friss adatok fényében a novemberi kiskereskedelmi forgalom, ami még jobban tükrözi majd a Karácsony előtti vásárlási rohamot.

Egyensúly

Fontos kiemelni, hogy ráadásul mindez egyensúlytalanságok kialakulása nélkül ment végbe. A külső finanszírozási képesség erős, a GDP arányos államadósság és annak devizaaránya egyaránt csökken, a költségvetési hiány mindössze 1 százalék körüli lehet jövőre, míg az ország nettó külső adóssága – vagyis a vállalatok, bankok, lakosság és az állam külföldi szereplőkkel szembeni hiteltartozása - 2021-re gyakorlatilag eltűnhet.

Ezzel párhuzamosan a MÁP Plusz pótlólagos megtakarításra ösztönzi a lakosságot, aminek hatására a lakosság pénzügyi megtakarítási rátája 10 százalék közelében stabilizálódhat. Ehhez társul egy rendkívül alacsony, GDP arányos 15 százalék körüli lakossági hitelállomány. A magyar lakosságnak is hatalmas tehát a stressz-tűrő képessége.