Fokozatosan futtatják fel Mészáros Lőrinc hatalmas búzafeldolgozóját

Elemzések2019. feb. 28.Növekedés.hu

A legnagyobb hazai malmok méretével vetekszik az a hatalmas búzakeményítő gyár, amelyet a Mészáros Lőrinc üzletember érdekeltségébe tartozó Viresol Kft. épített fel Visontán. Csúcsüzemben az új búzafeldolgozó 30 milliárd forint körüli éves forgalmat bonyolíthat le úgy, hogy várhatóan termékei 70 százalékát a külpiacokon értékesíti.

Már élesben termel Visontán a Viresol Kft. új búzafeldolgozó üzeme, amely a cég 2015-ben indított zöldmezős beruházásával épült fel. A Viresol Kft. 51 százalékos tulajdonosa az Opus Global Nyrt., amely Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik, de a visontai társaságban tulajdonos a szintén Mészároshoz Lőrinchez köthető herceghalmi Talentis Group Zrt., illetve a Szíjj László ismert vállalkozóhoz tartozó tiszakécskei Duna Aszfalt Kft. is.

Az Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében átadott

gyárberuházás 33 milliárd forintból valósult meg, amelyhez a kormány 6,2 milliárdos támogatást nyújtott.

A beruházással Magyarország első búzakeményítő üzeme jött létre, amely ma Közép-Európában a legmodernebb ilyen létesítménynek számít. A cég közvetlenül 250 munkavállalót foglalkoztat, a beszállítókkal együtt pedig 700 család megélhetéséhez járulhat hozzá.

A visontai gyár csúcskapacitású működés mellett évi 250 ezer tonna búza feldolgozására lesz képes, és ezzel megközelíti a legnagyobb hazai malmok teljesítményét.

Ma az osztrák tulajdonban lévő, budaörsi székhelyű Goodmills Magyarország Malomipari Kft. számít a legnagyobb hazai malomipari vállalkozásnak, amely éves szinten mintegy 320 ezer tonna búzát dolgoz fel.

A Viresol a közelmúltbeli gyáravatóval fejezte be négyhónapos próbaüzemét, de a bonyolult technológia miatt a kapacitáskihasználtságot fokozatosan, felfuttatási terv szerint növelik. A kapacitások lekötése nem függ közvetlenül a nyári búza-betakarítástól, mivel az üzemmenet, illetve az ehhez igazodó alapanyag-beszerzés is folyamatos lesz. A vállalat várhatóan júliustól működik majd teljes kihasználtsággal, amikortól 750 tonna búzát dolgoz fel naponta.

Ágazati vélemények szerint a cég beindítása kedvez a hazai búzatermelőknek, mivel működésével növekszik a termények iránti felvásárlói kereslet.

 

Bár a magyar búzaárakat alapvetően a nemzetközi árviszonyok határozzák meg, az új vevő piacra lépése önmagában is javíthatja a gazdálkodók értékesítési biztonságát és pozícióit.

A cég az alapanyagokat közvetlenül a búzatermelőktől, illetve gabonakereskedőktől kívánja megvásárolni, és deklaráltan magyarországi beszállítókkal akar együttműködni.

Emellett ki szeretné használni azokat a lehetőségeket is, amelyeket Mészáros Lőrinc más agrárgazdasági érdekeltségei nyújthatnak. Mint ismert, az üzletember nemrégiben számos tőzsdén kívüli agrárcégét közös szervezeti egységbe integrálta, amely a Talentis Agro Holding nevet kapta. A Viresol – alapvetően a tőzsdén szereplő Opus tulajdonrésze miatt – nem szerepel a holdingban.

Bár a visontai cég élelmiszeripari tevékenységet végez, nem lesz konkurense a hazai malmoknak, mivel nem étkezési, hanem takarmánybúzát dolgoz fel.  

A termékgyártás szempontjából az egyik legnagyobb rizikófaktornak az alapanyagok esetleges gombatoxin-fertőzöttségét tartják, amelyet laboratóriumi mikrobiológiai vizsgálatokkal szűrnek ki. Magyarországon átlagos években 5 millió tonna körüli búza terem, amelyből a belföldi igények kielégítésén felül általában 2-3 millió tonna termény jut exportra, így a 250 ezer tonnás éves kapacitású cég belépésével az eddig nyersanyagként kiszállított áru körülbelül tíz százaléka hazai feldolgozás után léphet a piacra.

A gyár elsősorban úgynevezett natív és módosított keményítőket, illetve maltodextrint állít elő, mivel e termékekből származhat a legnagyobb hozzáadott érték. A cég a főtermékek arányát a vevői igények figyelembe vételével a technológián belül változtathatja, melléktermékként pedig glutént, alkoholt és takarmányt termelhet.

A termékportfólióval a társaság a világ legnagyobb multinacionális cégeinek beszállítója lehet, de egyelőre nem tudni, hogy partnere mely nemzetközi vállalatokra terjedhet ki.

Az előállított alapanyagokat egyébként az élelmiszer-, a gyógyszer- és a vegyipar egyaránt felhasználhatja, így a termékek kekszek, leves porok, papíráruk, kozmetikumok, mosóporok, tabletták, csemperagasztók és gipszkartonok alkotóelemei lehetnek.

A vállalati tervek szerint az előállított termékek 30 százaléka belföldön, 70 százaléka pedig az exportpiacokon talál majd gazdára, tehát a forgalom nagy része a kivitelből származik majd. Elsősorban Közép-Kelet-Európába szállítanak, de Nyugat-Európa, Ázsia és a Közel-Kelet is a lehetséges célrégiók között szerepel.

Mind a termeléshez, mind az értékesítéshez megfelelő helyszínnek tartják a Heves megyei Visontát, ahol a földrajzi fekvést, az infrastrukturális színvonalat, az M3-as autópálya közelségét, az alapanyagtermő terület nagyságát és a Mátrai Erőmű Zrt. ipari parkját egyaránt előnyösnek ítélik. A telephely kiválasztásakor azonban elsőként azt mérlegelték, hogy a gyár kedvező áron jusson a szükséges energiához, amelynek jelentős részét a szintén Mészáros-érdekeltségű mátrai erőmű melléktermékeként keletkező gőz biztosíthatja.

A várakozások szerint a Viresol Kft. a jelenlegi technológia csúcsüzemével mintegy 100 millió euró – mintegy 30 milliárd forintnak megfelelő- éves bevételt érhet el, de már újabb fejlesztéseket is kilátásba helyeztek. Hamarosan elkészül egy módosított keményítő-üzem, ahol további speciális vevői igényeket kiszolgáló termékeket állíthatnak elő. Közép- és hosszú távon pedig logisztikai és raktárközpont építését, innovációs K+F laboratórium létrehozását és interaktív gyárfelügyeleti rendszer integrálását is tervezik.