A miniszter szerint a felhasználók hibáztathatók a magas telefon-díjak miatt

Hírek2019. feb. 28.Növekedés.hu

A cseh miniszterelnök és minisztere összekaptak a telefondíjak miatt. Érdekes viszony.

A mobil szolgáltatások magas költségszintje régóta vita tárgya az országban, olvasható a prague.tv hírportálon. Andrej Babiš miniszterelnök korábban felszólította az illetékes tárcát, hogy avatkozzon be, de Marta Nováková ipari és kereskedelmi miniszter arra hivatkozik: az árak meghatározása a szabad piac feladata.

A miniszter a cseh köztelevízióban azt mondta:

a magas díjak miatt a cseh felhasználók hibáztathatóak, akik jobban szeretik az ingyenes WiFi-t használni, mint a szolgáltatást megfizetni. Ha többen fizetnének, a díjak is alacsonyabbak lennének, mivel az infrastruktúra és a karbantartás költségei szélesebb körben oszlanának meg.

Marta Nováková szerint egy öngerjesztő problémáról van szó. „Mindenki azt hallja a többiektől, hogy drága a szolgáltatás, drága a szolgáltatás. Ezért kapásból az ingyenes WiFi-t keresi” mondta a miniszter egy televíziós műsorban.

A kör pedig bezárul. Kevesebb az adatforgalom, mert az emberek más utat választanak, és emiatt nem járulnak hozzá ahhoz, hogy olcsóbb legyen.

Andrej Babiš miniszterelnök korábban megígérte, hogy intézkedni fog. „A Gazdasági Versenyhivatalnak (ÚOHS) és a Cseh Telekommunikációs Hivatalnak (CTÚ) olyan versenykörnyezetet kell kialakítania, amely csökkenti a díjakat, beleértve a mobil forgalom árát is, és javítaniuk kell a fogyasztók helyzetét” mondta két évvel ezelőtt Andrej Babiš.

Az Európai Bizottság 2018. évi jelentése szerint

a vásárlóerő figyelembevételével számított telekommunikációs költségek Görögországban, a Cseh Köztársaságban, Cipruson és Magyarországon a legmagasabbak.

A különböző szolgáltatási csomagok díja a Cseh Köztársaságban gyakran 50-75 százalékkal drágább, mint a vonatkozó EU-átlag. “A Cseh Köztársaság a széles sávú mobil adat-és telefonszolgáltatások tekintetében a drága EU-országok csoportjába tartozik. Valamennyi fogyasztói csomagban a legkevésbé drága ajánlat is számottevően magasabb az EU átlagánál” szögezi le az EC jelentése.

A legolcsóbb országok közé Lengyelország, Olaszország, Ausztria, Litvánia és Lettország tartozik.

Lengyelországban például a fogyasztó körülbelül 300 koronának megfelelő összegért kap egy havi, korlátlan adatforgalmat (1 korona = 12,36 Ft). Olaszországban mintegy 160 koronáért kapható korlátlan beszélgetést és 30 GB adatforgalmat biztosító csomag.

A szerény szolgáltatást nyújtó cseh alapcsomagok jóval magasabb díjakkal indulnak, bár bizonyos esetekben az szolgáltató anyavállalatok ugyanazok, mint Lengyelországban vagy más, olcsóbb országokban.

Az EU már hozott intézkedéseket a mobil telefonok roaming díjainak csökkentésére. Az egyes tagállamok díjszabásába azonban nem fog beavatkozni, mivel azok helyi ügynek számítanak.