Hamisítja a maffia a koronavírus-védőoltást - Interpol figyelmeztetés

Elemzések2020. dec. 8.Suki Zoltán

A szervezett bűnözés is beszállt a koronavírus elleni küzdelembe, mégpedig hamis vakcinákkal. A gyógyszermaffia miatt az Interpol az összes tagországát figyelmeztette. Magyarországon is megjelent a szervezett bűnözés által terjesztett PCR-teszt.

Összesen 194 ország figyelmét hívta fel az Interpol arra, hogy szervezett bűnözés már a koronavírus -járvány kezelésében is komoly pénzt lát, ezért a nemzetközi bűnüldöző szervezet szerint fizikálisan és az interneten is lecsaphatnak. Azaz akár ellophatnak teljes októanyag szállítmányokat is.

Arra is figyelmeztetnek, hogy az influenza elleni oltóanyagokat akár hamisíthatják is, ami szintén komoly veszélyt jelent.A helyzet súlyosságát jelzi, hogy megszólalt az ügyben az Interpol főtitkára is. Jürgen Stock azt mondta, hogy amíg a kormányok oltások bevezetésére készülnek, a bűnszervezetek azt tervezik, hogy beszivárognak, vagy megszakítják az ellátási láncokat.

A rendőrségekre és a titkosszolgálatokra most az a feladat vár, hogy ezeket megakadályozzák, és többek között azonosítsák a hamis termékeket árusító tiltott weboldalakat, amiket szintén a szervezett bűnözés tart fenn.

Fontos, hogy a bűnüldöző szervek a lehető legfelkészültebbek legyenek a COVID-19 vakcinával kapcsolatos minden típusú bűncselekmény elhárítására – mondta még Stock Stock.

Az Interpol ajánlását komolyan veszik az országok, de maguktól is odafigyelnek a biztonságra. Elég csak arra gondolni, hogy az első,

a Pfizer és a BioNTech vállalatok által kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina-szállítmányt egy jelöletlen kamionban vitték Belgiumból a Csatorna-alagúton keresztül Angliába csütörtökön késő este.

A vakcinaszállítmányt egy elosztóközpontba vitték, de annak a helyét is titkolják.

Az Interpol szerint egyébként jelenleg az internetes csalások jelentik a legnagyobb veszélyt. Ezek pedg már Magyarországra is elértek, bár nálunk még nem oltóanyagot, hanem PCR tesztet kínálnak.

Már magyar nyelven is olvasható az az e-mail, amiben 7900 forintért kínálnak PCR tesztet.

A levélben egyébként valóban létező egészségügyi intézményekre hivatkoznak, de ha valaki alaposabban megnézi webcímeket, akkor könnyen rájön, hogy a kéretlen levél nem a létező katalán klinikától érkezett.