Így juthat el a Covid-vakcina az oltópontokra

Hírek2020. dec. 8.H. É.

Szárazjégen, speciális szenzorokkal felszerelt tárolóedényekben juttatná el a magyarországi oltópontokra a Pfizer, illetve a BioNTech extra alacsony hőmérsékleten tárolandó koronavírus elleni oltóanyagát a Linde Gáz.

Bár nagyon gyorsan elő lehet állítani a legújabb technológiával kifejlesztett Covid-ellenes oltóanyagokat, azok csak nagyon alacsony hőmérsékleten tárolhatók és szállíthatók, ami hatalmas logisztikai kihívást jelent világszerte.

A Pfizer és a BioNTech kétkomponensű, mRNS-alapú vakcinájáról van szó, amelyek egységeit három hét különbséggel kell beadni, és amelyek egy Németországban élő magyar kutató, Karikó Katalin és az amerikai Drew Weismann által kidolgozott forradalmian új eljárással készülnek.

Ez egy nagyon érzékeny molekulát eredményez, amelyet be kell csomagolni egy zsírcseppecskébe, és -75 Celsius-fok alatt kell tartani a felhasználásig. 

A vakcinák legfeljebb 6 hónapig, hűtőegységben legfeljebb 5 napig tárolhatók a termikus dobozokban, amelyeket legfeljebb 1 percen át lehet majd nyitva hagyni, és naponta maximum kétszer felnyitni, ha nem használják fel egyszerre a teljes tartalmukat.

A logisztika tehát nem egyszerű feladata, és bár a gyártók maguk is kidolgoztak megoldásokat az oltóanyag-szállításra és -tárolásra, minden országban, ahol használni kívánják ezeket a vakcinákat, fontos, hogy ezek nélkül is megoldott legyen a disztribúció.

Ebben nyújthat segítséget Magyarországon is a Linde Gáz, amely teljes vakcinaszállítási- és tárolási megoldást dolgozott ki erre az újfajta helyzetre. Mint a növekedés.hu-t tájékoztatták, ezt be is mutatták a közelmúltban a Semmelweis Egyetem, illetve az állami kórházakat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ szakembereinek.

A mélyfagyasztás igénylő koronavírus elleni oltóanyag disztribúcióját valószínűleg csak szárazjég használatával lehetne megvalósítani.

A szárazjég nem más, mint szilárd halmazállapotú szén-dioxid, ami a felhasználási igény szerint többféle méretben előállítható: a néhány milliméteres pellettől kezdve a pár centiméteres granulátumon át.

A Linde Gáz Magyarország Zrt. szárazjég gyártó kapacitása a répcelaki telephely alatt fekvő szén-dioxid mezőnek köszönhetően igen jelentős, és a termelés természetesen a vakcinaszállítási igények szerint priorizálható – mondta el Tóth Attila műszaki igazgató.

A Linde a hűtő közeg előállításán túlmenően az oltóanyag disztribúciójában is szerepet vállalna húsz autóból álló, kifejezetten gyógyszerszállításra szolgáló, szellőztetett gépjárműből álló flottájával, amelynek segítségével megfelelő körülmények között el tudná juttatni a védőoltást az oltóközpontokba. Mégpedig speciális szenzorokkal felszerelt tárolóedényekben, amelyek a tárolási hőmérséklet folyamatos monitorozására is lehetőséget biztosítanának.

Hegedüs Ákos vezérigazgató szerint a Linde gyártási kapacitásának, technológiai hátterének és szakértelmének köszönhetően a teljes ellátási láncot biztosítani tudja a vakcinaszállításhoz.