Hány évet fogunk dolgozni?

Elemzések2018. okt. 25.Növekedés.hu

Az Eurostat kiszámolta, hogy a mostani 15 évesek az EU-ban átlagosan 36 évet fognak dolgozni életük során. Az izlandiak az összeurópai elsők 47 évvel, a törökök 29 évvel a sereghajtók, mi magyarok 33,7 évvel a régiós átlag közelében mozgunk.

Az egyes országokban is igencsak nagy szórást mutatott a becslés, az EU-tagok közül Olaszországban számíthatnak a legkevesebb munkára a jelenlegi 15 évesek, átlagosan mintegy 32 évre, míg Svédországban ez pont egy évtizeddel több, azaz 42 év. A nem EU-tagokat is beleszámolva Izlandon vár a legtöbb munka a fiatalokra, átlag 47 évvel, míg Törökországban ez a szám mindössze 29 év. Törökországban ugyanakkor a nem EU-tagok közül a legnagyobb a nemek közti különbség, az urak ott 39 évet dolgozhatnak, míg a hölgyek 18 évvel számolhatnak előzetesen.
 
 

Magyarország a kevesebbet dolgozó országok sorába csatlakozhat, a most 15 évesek átlagosan 33,7 ledolgozott évre számíthatnak előzetesen, ami hozzávetőlegesen annyi, mint a régiós versenytársak értékei. A nemek közti különbség hazánkban megközelítőleg 5 év, a hölgyek 32, az urak 37 évnyi munkaviszonyra számíthatnak.

A teljes cikk a Pénzügyi Szemle online oldalán, ITTolvasható.