Hat és fél éve nem volt ilyen rossz a gazdasági hangulat az eurozónában

Elemzések2019. nov. 4.MTI

A negyedik negyedévben jelentős mértékben romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének elemzése szerint.

Az ifo intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) negyedik negyedévi WES (World Economic Survey) világgazdasági felmérésében jelentős mértékben, az előző negyedévi mínusz 6,7 pontról mínusz 16,3 pontra, 2013 tavasza óta a legmélyebbre romlott a gazdasági hangulatindex.

A mostani már sorban a hetedik negyedéves romlás volt a felmérés történetében.

A felmérésbe bevont gazdasági szereplők körében egyaránt romlott az aktuális helyzet és a kilátások megítélése.

Az aktuális helyzetről alkotott véleményt számszerűsítő mutató mínusz 3,5 pontra csökkent a negyedik negyedévre vonatkozóan a harmadik negyedévi 6,4 pontról, a kilátások megítélését számszerűsítő mutató pedig mínusz 28,3 pontra mínusz 18,9 pontról.

Az ifo felmérésében romlott a gazdasági hangulat Németországban, Spanyolországban, Ausztriában és Finnországban is. Franciaországban és Belgiumban alig változott a helyzet megítélése, Olaszországban viszont egyre optimistábbnak bizonyulnak a gazdasági szereplők.

Az euróövezetben elsősorban az export és az import alakulásával szembeni várakozások romlottak, de a beruházási szándék is gyengült. A válaszadók elsősorban a kereskedelmi akadályokat és a kereslet csökkenését hibáztatták a helyzet és a kilátások romlásáért.