Havi 400 ezret is kereshetnek, mégis művészet takarítót találni 

Elemzések2023. ápr. 23.Kovács Dániel

Aranyat ér manapság egy jó takarítónő, ha valaki beválik, hirdetnie sem kell magát, baráti társaságokon belül gyorsan körbemegy a telefonszáma. A megrendelések szaporodtak meg, vagy a munkaerő lett kevesebb? Utánajártunk, miért alakult ki ekkora hiány, és hogy mennyit lehet keresni takarítással.

- Nagyrészt lakossági ügyfelekhez járok takarítani, de heti szinten egy-két irodám is akad - mondja a Növekedés.hu-nak Gál Tímea, aki levelezős egyetemi tanulmányai mellett vállal takarítást.

Noha kezdetben hirdette magát, azt mondja, ma már erre nincs szükség, sőt sok esetben nem is tud már egy-egy munkát elvállalni, mert nem fér bele az idejébe, noha sürgős esetben szombatra is vállal munkát.

Szerintem nem azért van hiány, mert kevés a takarító, különböző takarító-kereső Facebook csoportokban azt látom, hogy legalább is ebben a régióban (budapesti agglomeráció, déli szektor - a szerk.) kifejezetten sokan vagyunk

- mondja Gál Tímea, aki úgy látja, a jelenlegi nehéz helyzetben a nők jóval leterheltebbek, ezért amit lehet, megpróbálnak kiszervezni.

A szabadúszó takarítónő négyzetméter-alapon áraz, egy általános takarításért 70 négyzetméterig 11 ezer, 70 és 100 négyzetméter között 13 ezer, afölött pedig 15 ezer forintot kér a munkájáért, egy mindenre kiterjedő nagytakarításért kicsivel többet, ezzel így egy hónap alatt meg tud annyit keresni, amennyivel elégedett, és a munka kellően rugalmas ahhoz, hogy tanulni tudjon mellette. 

Egy szorgalmas takarító százezreket is hazavihet

"2018-ban a Rendi minimum duplázza árbevételét, de a startup akár 4-szer akkora is lehetne tavalyhoz képest” - fogalmazott öt évvel ezelőtt a cég felmérése, csakhogy már akkor is hiány volt megbízható, jól képzett munkaerőből. 


A területen közel 10 ezer fős munkaerőhiány továbbra is leginkább az ország nyugati részében, illetve a fővárosban érzékelhető, de összességében már mindenhol általánosnak mondható

derül ki a cég akkori adataiból, ahogy az is, hogy  másfélszer ennyi takarítónak is tudtak volna munkát adni. A cég ügyvezetője, Varga Ildikó most is arról számol be a Növekedés.hu-nak, hogy nehézségeket okoz a munkaerőhiány.

- Nem az a baj, hogy nincs elég jelentkező,  de sajnos kevés a kvalifikált, jó munkaerő. Aki lenne, az vagy foglalt, vagy elment külföldre. Kipróbáljuk a jelentkezőket, és rájövünk hogy a félelmeink nem alaptalanok - mondja az ügyvezető hozzátéve, sokan nem értik meg, hogy a befektetett minőségi munka mennyire fontos, az kamatozna nekik, ezért már az első alkalommal is összecsapják a munkát, gyorsan le akarják tudni, hogy jöjjön a pénz.

Bevételük viszont ebből nem lesz, hiszen a csapnivaló munkáért a megrendelő érthető módon nem fizet, és a cég sem ad ezek után újabb lehetőséget.

Nem az a baj, hogy nincs elég jelentkező,  de sajnos kevés a kvalifikált, jó munkaerő.

Megkérdezzük, hogy az alapvetően partneri szerződésekkel operáló takarítócégnél növelte-e a munkaerőhiányt a KATA tavalyi átszervezése, de azt a választ kaptuk, hogy nem, hiszen a lakossági munkák során a takarítók minden további nélkül adhatnak most is számlát KATA-sként, magánszemélyeknek.

A céges megrendelésekre pedig vannak általányadós, vagy kft-s takarítóik, így más iparágakkal szemben ők nem veszítettek munkaerőt.

Varga Ildikó azt is elárulja, ebben a modellben lehet 40 ezret is keresni, de aki elég szorgalmas, és minőségi munkát végez, az akár 400 ezer forintot is hazavihet a hónap végén. 

Durván racionalizálni kellett a működést

- Most éppen nincs akkora nyomás, de jelen pillanatban is tudnánk embereket felvenni - tudjuk meg Stefán Antaltól. A Building Service Kft. ügyvezetője elmodja, most azért mehet minden a rendes kerékvágásban, mert a hiány csúcsán elkezdték racionalizálni a működést, ami a meglévő alkalmazottaiknak ugyan többletterheket jelentett, most viszont ez azt jelenti, hogy kevesebb dolgozó hiányzik. Persze most is tudnának munkát adni, ha lenne jelentkező.

Akik jönnek, általában 2000 forintos óránkénti bérigényt mondanak - mutat rá az ügyvezető hozzátéve, már az is megfordult a fejében, hogy vendégmunkásokat is toboroz az üres pozíciók feltöltésére. 

Ez egyébként nem is irreális, egy gyors kereséssel kideríthető, hogy a friss álláshirdetések mit kínálnak, részmunkaidős feladatok elvégzéséért is megadják a 70-200 ezer forintot, főállásban pedig a nettó 300 ezret, plusz BKV-bérletet.

A Rendi kutatásából kiderül, hogy főként Budapesten és a Dunántúlon nehéz utánpótlást találni a takarításban. A cég saját munkavállalói adatbázisán végzett kutatása azt is elárulja hogy

a dolgozók fele másodállásban végzi el másnál a házimunkát. A több munkahelyen dolgozó aktív korúak mellett egyre nagyobb a gyermekükkel otthon lévő fiatal anyukák és a nyugdíjukat kipótló 60 év felettiek aránya is a takarítók között.

Emellett egyre több 18-25 év közötti fiatal jelentkezik hozzájuk, elsősorban azért, mert a rugalmas, időbeosztásukhoz igazítható takarítói munka vonzóbb számukra, mint egy gyorsétteremi pult vagy a gyártósor melletti 10-12 órás műszak. Ezzel együtt igaz, hogy bár a kutatás elvégzésekor az elvándorlás erősen csökkenő tendenciát mutatott, de a takarítók közel egyharmada a magasabb bér reményében mindig is vonzó lehetőségnek tartotta a külföldi munkavállalást, amit az elemzés szerint csak a bérek növelésével lehet kezelni, mivel ebben a szakmában az ipari automatizáció sem tudja pótolni a kieső munkaerőt.