Hazudsz - kiabálták a republikánusok; paprikás hangulatban telt Biden évértékelője

Elemzések2023. feb. 8.D.J.

Az amerikai elnök a beszédében ezúttal csak érintőlegesen említette a külpolitikai kérdéseket.

Bár az amerikai közbeszédet újabban a kínaiakkal folytatott rivalizálás uralja, pláne azután, hogy egy kínai hírszerző ballon lépett be a napokban az amerikai légtérbe, Joe Biden nem sok szót vesztegetett a témára az évértékelőjében.  

Amint azt a múlt héten világossá tettük, ha Kína veszélyezteti szuverenitásunkat, mi meg fogjuk védeni az országunkat

szögezte le az amerikai elnök, majd ezzel a „ballon-ügyön” túl is lépett. Bár arra azért utalt: a hadsereg modernizációja továbbra is fontos prioritásnak számít.

A japán Nomura csoport egyik elemzője Naka Matsuzawa mindennek például nem igen őrült. Szerinte Amerikának világossá kéne tennie végre, hogy miként fogják az ellátási láncokat biztosítani Kína kihagyásával. Mert jelenleg a Kínával folytatott kereskedelem épp hogy növekszik nem pedig csökken.

Joe Biden éves értékelője a szokottnál egyébként hosszabbra sikeredett: a bő egy órás beszéd majdnem negyedórával tovább tartott, mint a tavalyi.

Mióta elnökké választották Biden most mondott először beszédet úgy a Kongresszus előtt, hogy az alsóház már nem a demokraták, hanem a republikánusok kezében volt. Épp ezért a két párt közötti együttműködés fontosságát többször is kihangsúlyozta.

"Gyakran azt mondják nekünk, hogy a demokraták és a republikánusok nem tudnak együtt dolgozni" – mondta Biden. "De az elmúlt két évben bebizonyítottuk, hogy a cinikusok és a hitetlenkedők tévednek."

Az összefogásról szóló szavaknak azonban sajátos kontrasztot adtak a republikánusok folyamatos bekiabálásai.

"Ez a te hibád!" – kiáltotta az egyik republikánus, amikor Biden arról a válságról értekezett, amelyet a tömeges gyógyszerfüggőség váltott ki az amerikaiak körében.

„Hazudsz” – hangzott el többször is az ellenzékiek soraiból. Kevin McCarthy az Amerikai Egyesült Államok Képviselőházának republikánus házelnöke láthatóan mindennek nem örült és többször is finoman próbálta csitítani párttársait.

Biden a beszédében egyébként komolyan nekiment a nagy tech vállalatoknak. Az elnök szerint itt az ideje elfogadni azt a törvényt, amely meggátolja, hogy a közösségi médiát működtető társaságok adatokat gyűjtsenek a kisgyerekekről és a tinédzserekről.

Az elnök szerint azt is meg kell akadályozni, hogy a nagy online platformok kihasználva a helyzetüket tisztességtelen előnyhöz juttassák a saját termékeiket.

Biden az amerikai államadósságról is hosszan beszélt, azt pedig külön megjegyezte: egyetlen elnök sem tett hozzá többet az adóssághoz, mint elődje, Donald Trump. A republikánusok hallhatóan ezzel a kijelentéssel nem igazán értettek egyet.

Az évértékelőben az is elhangzott, hogy nagy szükség lenne a fegyvertartás korlátozására és a rendőrség megreformálására illetve a rendőri túlkapások visszaszorítására. Ezek olyan témák, amelyekben azonban a következő években aligha lesz érdemi fejlemény.

Biden mindenesetre igyekezett a törvényhozók érzelmeire hatni azzal, hogy meghívta az évértékelőre annak a Tyre Nicholsnak a szüleit, akit a napokban vert halálra öt rendőr.

Az eredmények felsorolásánál Biden többször is megemlítette az infrastrukturális beruházásokat és az inflációcsökkentési törvényt.

Mint leszögezte, a munkanélküliség hosszú ideje most áll a legalacsonyabb szinten: 3,4 százalékon.

Ennek kapcsán az egyik republikánus képviselő Tim Walberg a beszéd után azt mondta: Biden szerinte elszakadt a valóságtól. Hisz a reálbérek 21 egymást követő hónapja csökkennek.

A tavalyi évértékelőjében Biden hosszan értekezett az ukrán háborúról. Most viszont a konfliktust csak futólag említette. Üdvözölte a karzaton Ukrajna nagykövetét, de ezúttal nem sürgette, hogy újabb katonai segélyt adjanak az országnak.