Hegedűs Éva: A Közgazdasági Társaság teret ad a különböző véleményeknek - podcast

Elemzések2020. dec. 31.Kamasz Melinda

A Közgazdasági Társaságban hagyományosan sokféle nézetet képviselő irányzatok élnek, de abban mindenki egyetért, hogy a XXI. század legnagyobb kihívása a pandémia teremtette gazdasági helyzet - nyilatkozta a növekedés.hu podcastjában Hegedűs Éva a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója.

A pandémia felülírja a korábbi elgondolásokat, ebben nincs vita közöttünk - mondta Hegedűs Éva. S bár sokféle közgazdasági iskola található a társaságon belül az a szakemberek számára nyilvánvaló volt, hogy bizonyos ágazatokat, mint a turizmus, a vendéglátás, egyes szolgáltató szektorok, jobban érint a járvány. Szerencsére a magyar gazdaságot a válság sokkal jobb helyzetben találta, mint 2008-ban - tette hozzá a főtitikár.

Hiszen a munkanélküliség a 2008-as 8 százalékos rátával szemben 1-3 százalék között van. A háztartások hitelállománya nem svájci frank alapú, hanem forint. Nem változó kamatozású hitelekről beszélünk, hanem fix kölcsönökről. A nettó adósság is kisebb, mint 10-12 évvel ezelőtt. Sokkal jobb fundamentumokkal rendelkező magyar gazdaságot talált el a válság.

De ez nem Magyarország specifikus, hanem globális kérdés

tette hozzá Hegedűs Éva. 

2020-ban a Közgazdasági Társaság minden rendezvényét átitatta a koronavírus-járvány. A rendezvényeket gyorsan digitális platformra helyezték. Az 58. Közgazdász Vándorgyűlést is így tartották meg. Soha ennyien nem vettek részt a vándorgyűlésen, amelynek plenáris ülései élőben mentek, szekcióüléseit pedig felvételről sugározták. 

Hegedűs Éva kérdésre válaszolva kiemelte: 

Fontosnak tartjuk hogy rendezvényeinken minden vélemény elhangozhasson, hogy hozzá tudjunk járulni ezen viták révén a gazdasági döntéshozók munkájához. A Közgazdasági Társaság működésében hagyomány, hogy olyan piacteret biztosítunk, melynek révén egymást tisztelve, de lehetőséget teremtünk a különböző álláspontoknak. Az elnökségünkben is ez a sokszínűség a jellemző. 

Arra a kérdésre, hogy melyek voltak a Közgazdász Vándorgyűlés legfontosabb megállapításai a főtitkár elmondta, hogy egységes volt az a nézet, hogy az MNB gyorsan lépett és alakította ki azokat a monetáris eszközöket, amelyek olyan stimulust közvetítettek a bankrendszer számára, ami a növekedést, a vállalkozások forráshoz jutását szolgálta. A Növekedési Hitelprogram Hajrá! és az egyéb monetáris politikai eszközök a bankrendszert arra ösztönözték, hogy hitelezési aktivitásban erősek legyenek.

Egyetértés volt abban is, hogy a költségvetés tartalékait fel kell szabadítani, hiszen nagyon fontos, hogy a vállalkozások tovább tudjanak működni, a családoknak tudjanak támogatást biztosítani. Ez ugyan egyet jelent a költségvetési hiány elszabadulásával, de ez szükséges lépés volt. És abban is egyetértés volt, hogy a költségvetési lazítást 2021-ben is folytatni kell. Olyan területekre menjenek a pluszforrások, ahol hossztútávú értékteremtés van. 

A pénzügyi kerekasztalban egyetértettek a bankárok abban, hogy a magyar bankrendszer nemzetközi szinten is magas tőkemegfeleléssel, nagy stabilitással rendelkezik és bírja a koronavírus-járvány okozta kihívásokat.

Az Európai Unióval kapcsolatban egyértelműen az fogalmazódott meg, hogy ha minden a továbbiakban is úgy történik, mint eddig, akkor az EU lemarad a gazdasági versenyben, veszít jelentőségéből. Az államok együttműködésének egy új formáját kellene kialakítani ahhoz, hogy ez ne történjék meg. 

Hegedűs Éva kiemelte, nagyon fontos hogy minél többen beoltassák magukat, kialakuljon a nyájimmunitás és ebben az esetben a magyar gazdaság már a második negyedévben megindulhat. Mint mondta, ő maga is azt tervezi, hogy beoltatja magát, mert felelősséggel tartozik ezzel a magyar társasadalom felé.

Mint egy digitális bank vezetője azt is elmondta, hogy 2020-ban felértékelődött a digitalizáció. Számos újdonsággal szembesült az ország, például az otthoni munka, az otthon tanulás, az egyre nagyobb mértékű ételrendelés. Ezzel a banki szolgáltatásoknak is lépést kellett tartaniuk. Soha annyi digitális fejlesztés nem valósult meg a pénzügyi szektorban, mint 2020-ban. Mint kiemelte, évtizedeket gyorsult Magyarországon a digitális kultúra, de ez még csak a kezdet.