Idén egymillió képeslapot értékesít a Posta - A csúcs karácsonykor várható

Elemzések2020. dec. 15.Kis Judit

Idén a koronavírus sok családban megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a személyes találkozásokat. Képeslapot azonban az online világban is lehet küldeni, Karácsony közeledtével mindig felpezsdül a képeslapküldés – persze közel sem olyan mértékben, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt. Ön küld még képeslapot?

Az Európai Unióban 2019-ben 59,5 millió képeslapot gyártottak, ez a szám nagyjából 2017 óta stabil, de azt megelőzően jelentősen esett, 2009-ben még több mint 100 millió darab készült az EU-ban - derül ki az Eurostat statisztikáiból.

Tavaly a képeslapok több mint kétharmadát összesen három országban gyártották:

a legtöbbet, 14,5 millió darabot Svédországban, csaknem 14 milliót Németországban és 11,8 milliót Spanyolországban. Magyarországon 2010-ben még 48.000 lap készült, 2017-ben ennek töredéke, alig 1200, 2018-ban pedig már csak 765.

A tavalyi évről nem álltak rendelkezésre adatok az Eurostat összesítésében.

A gyártás visszaesésével párhuzamosan a képeslapküldés is visszaszorult Magyarországon, érdeklődésünkre a Magyar Posta is kifejtette:

a képeslapküldés az információcsere és az üzenetküldés kedvelt módja volt, napjainkban azonban már kevésbé népszerű.

Offline helyett online

A digitális megoldások miatt az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a magánszemélyek közötti levelezés, legyen szó klasszikus borítékba tett levélről, vagy képeslapról. A képeslapküldés Magyarországon az 1870-es évektől volt jellemző.

A magyar képeslapkiadás igazán 1896-ban a millenniumi sorozattal indult el, eleinte többségében hazai nevezetességeket, tájképeket ábrázoltak a lapokon. 1899-ben például Budapestről már 1800 féle, egyéb vidéki településekről 2500 féle képeslap volt forgalomban.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az látszik, hogy évente átlagosan 10 százalékkal csökkent a postákon eladott képeslapok darabszáma.

A Magyar Posta az elmúlt években mintegy 1,2 -1,4 millió darab képeslapot értékesített, az idei évben ez várhatóan 1 millió darab körül várható.

A posta szerint a megszokottnál nagyobb mértékű csökkenés az idei, járvánnyal sújtott rendkívüli évnek köszönhető.

Még mindig sokan küldenek lapot karácsonykor

A járványidőszakot megelőzően a képeslapforgalmazás 35 százalékát a karácsonyi, több mint 10 százalékát pedig a húsvéti szezonális képeslapok forgalma adta, a maradék jött a többi születésnapi, névnapi, egyéb köszöntő témájú képeslapokból.

A Magyar Posta kitért arra is, hogy van érdeklődés a helyi jellegű képeslapok iránt: ezek forgalma május-augusztus hónapokra koncentrálódik a turisztikailag frekventált postákon. Kedveltek a szezonális, a virágos és az alkalmi képeslapok, amelyekből évente megújuló kollekció kerül ki a postákra.

Sokan kedvelik a Magyar Posta képeslapküldő alkalmazását, a SENDER- t is - közölték. Ez az applikáció Android és iOs operációs rendszerrel működő mobiltelefonra is letölthető, használatával a feladó

személyes képeslapot tud készíteni a telefonjával készített fotókból, az alkalmazásban lévő sablonok segítségével, majd beírja a címzett nevét, címét és pár szavas üzenetét. Az így megrendelt képeslapokat nyomdai előállítást követően kézbesíti a posta.