Ingatlanba fektetne? Előtte nézze meg ezt az 5 grafikont!

Elemzések2018. máj 15.Növekedés.hu

Tízből négy lakást befektetési célból és hitelből vásárolnak a magyarok. Az alacsony betéti kamatok többszörösét lehet elérni ingatlankiadással, miközben idén további 11 százalékkal emelkednek az ingatlanárak. Összegyűjtöttük a legérdekesebb grafikonokat, amelyek mutatják, miért érdemes még mindig ingatlanba fektetni. Az új építésű lakások hasznosításának hozama 7-8-szorosa a legalább két évre lekötött bankbetétek hozamánál, és az ingatlanárak idén is kétszámjegyű emelkedést mutatnak. A lakosság pénzügyi vagyona elérte a GDP 100 százalékát, és a reáljövedelem idén öt százalék körüli emelkedést mutat - a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb lakáspiaci adatai szerint. A lakások 45 százalékát hitel segítségével vásárolják, ebből a fix kamatozású kölcsönök aránya 72 százalékra emelkedett.

Az új lakások építésének közel kétharmada késésben van, ennek legfőbb oka a szakemberhiány: közel 40 ezren hiányoznak ma az építőiparból.
A hiányzó szakemberek többsége külföldön vállalt munkát, de az állami megrendelések is elhappolják a szakembereket a magánfejlesztők elől. Összeszedtük a legérdekesebb ábrákat: