Ingyenesen válthat devizát már forintról is – Mi lesz a bankokkal?

Elemzések2019. jún. 27.Gyuricza Zsófia

Ingyenesen utalhat külföldre és költségek nélkül válthat devizát – megjelent a Revolut Magyarországon is. De mit szólnak ehhez a bankok?

Egyre több olyan fintech jelenik meg a piacon, amely komoly konkurenciát jelent a bankoknak is. A 2015-ben alapított brit Revolut már a magyar piacon is megjelent.

Ki ne bosszankodott volna azon, hogy, amikor kártyával vásárol külföldön, s megkapja az sms-ét, hogy ennyit vonnak le a kártyájáról, valójában az sosem annyi. Lényegesen több, hiszen az sms csak tájékoztató jellegű, általában még hozzáadódik az aktuális átváltás, legtöbbször több devizában is. Mire a végösszeghez érnek több százalékkal is több lehet a levont összeg. 

Erre kínál megoldást a Revolut kártyája, amelyet körkérdésünk alapján egyre jobban terjed a fiatalok között. 

Lényege, hogy a felhasználók egy prepaid és egy virtuális kártyát kapnak, számlájukon pedig 15 különböző pénznemben tarthatják pénzüket. A mobil applikáción keresztül lehetőség van ingyenes átutalást indítani, valamint devizát váltani, kártyával fizetni.

Idén májustól a Revolut bevezette a díjmentes forint alapú feltöltést. Vagyis, ha forintot helyezünk át a Revolut kártyára, lényegesen olcsóbban utalhatunk, válthatunk devizát, vagy vehetünk fel készpénzt, a jelenleg elérhető banki szolgáltatásokhoz képest.

Magánszemélyek, vállalkozások és szabadúszók eltérő csomagok közül választhatnak. A megrendelés online, a Revolut applikáción keresztül indítható.

De mit szólnak az egyre terjedő fintech innovációhoz a bankok? 

Az általunk megkérdezett pénzintézetek nem aggódnak a piac miatt, mint Manger Eszter az MKB Bank vállalati kommunikációs munkatársa a növekedés.hu-nak elmondta:

Egyes szolgáltatási szegmensekben megjelentek az ügyfelek számára is elérhető fintech szolgáltatások, amit kihívásnak, de egyben üdvözítőnek is tartunk az ügyfélélmény és innováció növekedése miatt.

Sőt valójában keresik az együttműködést a különböző fintech cégekkel: Manger Eszter kiemelte:

az MKB Bank küldetésének tekinti az ügyfélélmény növelése érdekében történő együttműködést fintech cégekkel.  

Hasonlóan látják a helyzetet az OTP Bank-nál is.

Az új piacra lépők kihívást jelentenek a bankok – köztük az OTP Bank – számára, azonban új inspirációval is szolgálnak.

Hozzátették továbbá hogy az új belépők nem csak versenytársak, hanem partnerek is lehetnek.

Ezt támogatja az OTP Startup Program is, melynek keretében keresik a legígéretesebb és leginnovatívabb startupokat. Céljuk egy hosszú távú együttműködés, melynek eredményeként a startupok innovatív megoldásait a bank szakértelmével ötvözve, egyre jobb megoldásokkal szolgálhatják ki ügyfeleiket.