Itt a lista – mely NATO országok költenek a legtöbbet fegyverkezésre

Elemzések2022. aug. 15.HP

Az orosz-ukrán háború hozhatta el az áttörést a katonai kiadások terén. A megnövekedett geopolitikai kockázatokra válaszul jelentős haderőfejlesztésbe kezdhetnek a NATO országok. Németország például bejelentette, hogy a GDP arányában 2 százalék felé viszi a védelmi kiadásait. Mutatjuk, hogy mely NATO országok költenek a legtöbbet fegyverkezésre.

Alapszabály szerint a NATO tagországoknak az éves GDP arányában legalább 2 százalékot kell katonai, védelmi kiadásokra költeniük.

Németország és jellemzően az európai NATO országok lényegesen kevesebbet költenek védelmi célokra a fent említett 2 százalékos értéknél.

A meglévő katonai eszközállomány így nem újult meg a kellő ütemben. Emiatt az európai haderő relatíve gyengébb lett.

Magyarország az éves GDP-nek bő 1,5 százalékát költi katonai célokra. Ezáltal hazánk a NATO országok középmezőnyébe tartozik e téren.

Előzmények

Korábban Donald Trump amerikai elnök próbálta nyomás alá helyezni az európai NATO tagokat, hogy növeljék a védelmi kiadásokat. Az áttörést az orosz-ukrán háború hozhatta el.

A megnövekedett geopolitikai kockázatokra válaszul jelentős haderőfejlesztésbe kezdhetnek a NATO országok. Németország például bejelentette, hogy a GDP arányában 2 százalék felé viszi a védelmi kiadásait.

A német légierőt többek között a legmodernebb amerikai F35-ös vadászgépekkel újítják meg, illetve erősítik.

Rangsor

A GDP arányos katonai kiadások terén az Egyesült Államok vezeti a listát. Az USA az éves GDP arányában 3,5 százalékot költ katonai kiadásokra.

Figyelembe véve az amerikai GDP nagyságát, az Egyesült Államok katonai kiadásai megegyeznek az utána következő 9 ország – beleértve Kínát és Oroszországot – katonai kiadásaival.

NATO országok katonai kiadásai, 2022-ben a GDP százalékában

NATO országok katonai kiadásai, 2022-ben a GDP százalékában