Történelmi csúcson a beruházások Magyarországon: mi jöhet a második félévben?

Elemzések2021. szept. 3.Harsányi Péter

Történelmi csúcsra emelkedtek a beruházások a második negyedévben Magyarországon. A második félévben és 2022-ben további lendületes növekedés valósulhat meg, aminek eredményeképpen a nemzetgazdasági beruházási ráta 29 százalékra emelkedhet. Ez az unióban az egyik legmagasabb érték. Az alábbiakban megvizsgáljuk milyen tényezők segítik a vállalati és a lakossági beruházások felfutását.

A második negyedévtől igazi beruházási boom jöhet Magyarországon. Az állam és a privátszféra beruházásai 7,5 százalékkal emelkedhetnek jövőre az MNB előrejelzései alapján.

Ennek eredményeképpen a nemzetgazdasági beruházási ráta 29 százalékra nő, mellyel az unióban dobogós helyen végezhet Magyarország.

Magánszektor

A magánszektor beruházásai 7,5 százalékkal bővülhetnek 2022 során az MNB előrejelzései alapján.

A lakossági beruházásokat támogatja az átlagbérek jelentős emelkedése. Az átlagos keresetek idén, jövőre és 2023-ban évente megközelítőleg 7,5 százalékkal emelkedhetnek a jegybank előrejelzései szerint.

A lakosság hitelállománya 10 százalékot meghaladó éves ütemmel bővülhet az elkövetkezendő években, amely szintén erősíti a családok fizetőképes keresletét. A hiteldinamikát a Babaváró hitelek iránti óriási igény is fűti.

A lakosság beruházásainak növekedését támogatják az állami otthonteremtő intézkedések is, úgymint a kedvezményes 5 százalékos lakásáfa visszavezetése, az illetékmentes lakásvásárlás vagy a 3 millió forintos otthonfelújítási támogatás.

A lakossági fogyasztás felfutása és az üzleti bizalom javulása érdemben megemeli a vállalati beruházásokat.

Nagyon sok elhalasztott vállalati beruházás jelenhet meg a következő másfél évben. A vállalkozások hitelállománya közel 8 százalékos éves növekedési pályát mutat, amely szintén segíti a beruházások térnyerését.

Végezetül az állami beruházsok is jelentős bővülést mutatnak idén és jövőre, melyek többsége építményberuházás kategóriába tartozik.

Történelmi csúcs

Az idei második negyedévben valósággal berobbantak a beruházások, melyek a járvány által leginkább érintett időszakhoz képest 10,8 százalékkal bővültek éves alapon.

A beruházások értéke már az első negyedévben meghaladta a koronavírus előtti számokat. A második negyedévben pedig a beruházások volumene felülmúlta a 2019-ben látott történelmi csúcsot is.

Elsősorban a feldolgozóiparban és a szolgáltatásban tevékenykedő vállalkozások gépberuházásai növelték a teljesítményt. A gépberuházásokon belül a belföldi gyártású és az importált gépek volumene egyaránt jelentősen emelkedett.

Forrás: KSH

A vállalatok óriásit hajráztak. A beruházások legnagyobb része a legalább 50 főt foglalkoztató vállalatokhoz köthető.

Forrás: KSH

A második negyedévben 2760 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg Magyarországon.

A növekedés szerkezetét a lenti táblázat mutatja. Az ágazatok döntő többségében rendkívüli bővülés figyelhető meg. A nagyobb súlyú feldolgozóiparban több mint 10 százalékkal nőttek a beruházások. Jelentős megugrás látható emellett a kereskedelem, gépjárműjavítás, a művészet, szórakoztatás, szabad idő és a szállítás, raktározás területeken egyaránt. Egyedül a mezőgazdaságban látható mérsékeltebb beruházási aktivitás a második negyedévben.

A nemzetgazdasági beruházások teljesítményértéke és volumenváltozása

Forrás: KSH