Ismét kamatot vágott az MNB

Elemzések2020. júl. 21.Harsányi Péter

A piaci konszenzusnak megfelelően 0,15 százalékponttal 0,6 százalékra csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank. A lépés hatására süllyedhetnek a BUBOR kamatlábak, aminek köszönhetően a hitelkamatok is csökkenhetnek. A jegybanki közleményt délután 15:00-kor teszik közzé.

0,75 százalékról 0,6 százalékra vágta az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank a mai kamatdöntő ülésén. A lépés megfelelt a piaci várakozásoknak. A határidős kamatláb megállapodások alapján már nagyságrendileg be volt árazva a döntés, így nem várhatók jelentős piaci mozgások.

A kamatcsökkentés hatására mérséklődhetnek a BUBOR kamatlábak, ami a hitelkamatlábak süllyedését vonhatja maga után.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke is jelezte már korábban, hogy még egy 0,15 százalékpontos kamatvágásra sor kerülhet júliusban, azonban e szinten megáll a jegybank. Ezt követően nincs már tere az alapkamat további csökkentésének.

A lépésre a lefelé mutató inflációs kockázatok miatt került sor, de a nemzetközi jegybankok kamatvágásai is növelték az MNB mozgásterét. A közelmúltban mind a Fed, mind az Európai Központi Bank extrém laza monetáris politikát folytatott. A régiós jegybankok, úgymint a lengyel, a cseh és a román jegybankok is jelentősen lazítottak a pénzpolitikán.

Az MNB emellett nem változtatott a kamatfolyosón. Az egynapos betéti kamatlábat -0,05 százalékon, az egynapos hitelkamatlábat 1,85 százalékon tartotta a Monetáris Tanács. Az egyhetes fedezett hitel kamata is 1,85 százalékon maradt. Az egyhetes betéti eszköz kamata másfelől az alapkamathoz igazodhat a későbbiekben.