Kapkodják az állampapírokat, nagyon megy a babakötvény

Elemzések2019. ápr. 11.Növekedés.hu

Már több mint 7600 milliárd forintot őriznek lakossági értékpapírban, és 50 százalékkal több babakötvény fogyott idén - az Államadósság Kezelő Központ legfrissebb adatai szerint.

Március végére már 7637 milliárd forintot tett ki a lakossági állampapírok teljes állománya az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint. Egy év alatt 300 milliárd forinttal emelkedett a magánszemély vásárlások értéke, a babakötvény 50 százalékos növekedési üteme pedig a legkiemelkedőbb volt az elmúlt három hónapban. 

A vásárlások ebben a negyedévben 7,4 milliárd forintot tettek ki, a háztartások körében egyre népszerűbb a Start-értékpapírszámla - babakötvény megtakarítási konstrukció.

A befektetésekre garantált 5,8 százalékos kamat kiemelkedő a megtakarítási piacon. A Prémium Magyar Állampapír továbbra is a kedvencek közé tartozik.

Három és ötéves futamidőn az infláció mértéke felett 1,4 és 1,7 százalékos kamatprémiumot fizet, így az éves kamat 4,2 százalék és 4,5 százalék.

A fix kamatozást kedvelők a kétéves magyar állampapírt vásárolták szívesen 3,25 százalékos kamattal.

Az év első három hónapjában a rövid futamidős lejáratokat már kizárólag magánszemélyek újíthatták meg, egyéb szervezetek nem. Emellett a banki saját számlán levő lakossági állampapír visszavásárlásokat követő átrendeződési folyamat eredménye, hogy bár a magánszemélyek vásárlásai közel 320 milliárd forintot tettek ki március végére a forint lakossági állampapír állomány összességében csökkent.