Hamarosan elindul a világ első drónos házhozszállítása

Hírek2019. ápr. 12.Növekedés.hu

Az Alphabet startupja hamarosan elindítja első kereskedelmi drónos házhozszállítási szolgáltatását Canberrában, miután az illetékes ausztrál hatóság (CASA) a sikeres tesztüzem után megadta az ehhez szükséges jóváhagyást – közölte a cég egy blogposztban.

A CASA szóvivője a Business Insider megkeresésére megerősítette a hírt, illetve közölte „nagy valószínűséggel” ez az első ilyen szolgáltatás a világon.

Más cégek azonban már korábban azt állították, hogy elindították a világ első kereskedelmi drónos szállítási szolgáltatását. Ezek közé tartozik a Flytrex, amely 2017-ben Izlandon indította el a szolgáltatást az ország egyik legnagyobb online kereskedőjével, az AHA-val.

A Wing 18 hónapon át tesztelte a szolgáltatást Canberrában, amely időszak alatt 3000 házhozszállítást végzett el. Kezdetben a város 100 ingatlana számára lesz elérhető a szolgáltatás, de később fokozatosan bővítik a szolgáltatási területet.

A szolgáltatás úgy működik, hogy az ügyfelek egy mobilapplikáción keresztül adhatják le megrendeléseiket, ami után perceken belül elindulnak a kiszállítást végző drónok. A szerkezet élelmiszert, kávét, fagyit, illetve gyógyszert fog szállítani.

A tesztidőszak mindenféle baleset nélkül zajlott le, azonban néhányan panaszkodtak a repülő szerkezetek keltette zaj miatt. A szolgáltatás amúgy reggel 7 óra előtt nem üzemel, illetve vasárnap csak 8 órától indulhatnak el a drónok.

A drónok majd 5 méterrel repülnek az emberek felett, míg a csomag átadásakor 2 méteres magasságban lehetnek. A szolgáltatás megrendelői minden esetben kapnak egy biztonsági figyelmeztetést, hogy ne közelítsék meg a szerkezeteket.

A Wing ezzel beelőzte az Amazont

Utóbbi cég vezére, Jeff Bezos ugyanis korábban azt a célt tűzte ki, hogy a legnagyobb amerikai online áruház 2018-ban indítja el a drónos házhozszállítást. Ez eddig azonban nem sikerült, bár a tesztelés már folyamatban van.

Az Alphabet startupja Európában is tervezi elindítani a szolgáltatást. December óta Helsinkiben tesztelik a drónokat. A cég azért választotta Finnországot első európai helyszíneként, mert a finnek „híresek arról, hogy az új technológiákat hamar alkalmazzák”.