Hamarosan elindul a világ első drónos házhozszállítása

Hírek2019. ápr 12.Növekedés.hu

Az Alphabet startupja hamarosan elindítja első kereskedelmi drónos házhozszállítási szolgáltatását Canberrában, miután az illetékes ausztrál hatóság (CASA) a sikeres tesztüzem után megadta az ehhez szükséges jóváhagyást – közölte a cég egy blogposztban.

A CASA szóvivője a Business Insider megkeresésére megerősítette a hírt, illetve közölte „nagy valószínűséggel” ez az első ilyen szolgáltatás a világon.

Más cégek azonban már korábban azt állították, hogy elindították a világ első kereskedelmi drónos szállítási szolgáltatását. Ezek közé tartozik a Flytrex, amely 2017-ben Izlandon indította el a szolgáltatást az ország egyik legnagyobb online kereskedőjével, az AHA-val.

A Wing 18 hónapon át tesztelte a szolgáltatást Canberrában, amely időszak alatt 3000 házhozszállítást végzett el. Kezdetben a város 100 ingatlana számára lesz elérhető a szolgáltatás, de később fokozatosan bővítik a szolgáltatási területet.

A szolgáltatás úgy működik, hogy az ügyfelek egy mobilapplikáción keresztül adhatják le megrendeléseiket, ami után perceken belül elindulnak a kiszállítást végző drónok. A szerkezet élelmiszert, kávét, fagyit, illetve gyógyszert fog szállítani.

A tesztidőszak mindenféle baleset nélkül zajlott le, azonban néhányan panaszkodtak a repülő szerkezetek keltette zaj miatt. A szolgáltatás amúgy reggel 7 óra előtt nem üzemel, illetve vasárnap csak 8 órától indulhatnak el a drónok.

A drónok majd 5 méterrel repülnek az emberek felett, míg a csomag átadásakor 2 méteres magasságban lehetnek. A szolgáltatás megrendelői minden esetben kapnak egy biztonsági figyelmeztetést, hogy ne közelítsék meg a szerkezeteket.

A Wing ezzel beelőzte az Amazont

Utóbbi cég vezére, Jeff Bezos ugyanis korábban azt a célt tűzte ki, hogy a legnagyobb amerikai online áruház 2018-ban indítja el a drónos házhozszállítást. Ez eddig azonban nem sikerült, bár a tesztelés már folyamatban van.

Az Alphabet startupja Európában is tervezi elindítani a szolgáltatást. December óta Helsinkiben tesztelik a drónokat. A cég azért választotta Finnországot első európai helyszíneként, mert a finnek „híresek arról, hogy az új technológiákat hamar alkalmazzák”.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.