Két fontos tényező, ami a Telekom közeljövőjét meghatározza

Elemzések2019. jún. 15.Növekedés.hu

Jön az 5G pályázat, ami drága mulatság lesz, ugyanakkor a T-System eladásáról is beszél a piac. Mit jelenthet mindez ez a Telekomnak? Erről volt szó a Trend FM Prémium kategória műsorában.

T-Systems

A műsorvezető, Túrós-Bense Levente vendége ezúttal Gál Gellért, a Concorde Zrt. elemzője volt. Az első kérdés az volt, hogyan érintené a Telekom befektetőit, ha a cég eladná a T-Systems céget. Az elemző szerint a T-Systems 41 milliárd forintos értéken szerepel a Telekom könyveiben, miközben tavaly 16 milliárd forint EBITDA értéket hozott össze. Ha feltételezzük, hogy nincs hitel a cégben, akkor ebből 2,5-3-as EV/EBITDA érték adódik, miközben maga a Telekom 4-es, az SAP pedig 10-es értéken forog.

Ezek alapján komoly diszkontot alkalmazva is a 41 milliárd 2-2,5-szöröse lenne az eladási ár, így  teljes eladás esetén bejönne 70-100 milliárd forint, viszont csökkenne 16 milliárddal az Telekom EBITDA-ja, egyúttal csökkenne a vállalati ügyfelek szerzésének lehetősége.  Ha megtartja, vagy legalábbis csak részlegesen adja el, akkor a vállalati ügyfelek megmaradnak, sőt bővülhetnek, így jobb, ha vagy egyáltalán nem adja, el, vagy csak részlegesen.

5G

A műsorvezető kérdésére, hogy mennyire alul alul-, vagy felülértékelt a Telekom jelenlegi 410 forint körüli áron, az elemző azt válaszolta, hogy erős alulértékeltséget lát, ő 550 forintos célárat számolt a papírra. Szerinte a befektetők most az 5G frekvencia aukciótól félnek, arra gondolnak, hogy ez nagyon drága lesz, miközben a közvetlen megtérülés nem annyira látványos. Ugyanakkor a kormány az 5G-t kiemelt fontosságúnak tekinti, így elképzelhető, hogy végül nem lesz túl olyan drága.

Az árfolyamot így az aukció fogja meghatározni, 50-100 milliárd közti költést vár a piac a Telekom esetében. Ha ez ennek alsó sávjában lesz az összeg, akkor a részvény árfolyama jelentősen emelkedhet.

A teljes műsor itt hallgatható meg.