Kijött az uniós GDP növekedési rangsor – nagyot előzött Magyarország!

Elemzések2022. nov. 16.HP

Az ötödik leggyorsabb gazdasági növekedést érte el Magyarország az Európai Unióban 2022 harmadik negyedéve során. A GDP bővülési dinamikánk meghaladta a 4 százalékot. Ezzel összhangban hazánk növekedési többlete az eurózónával szemben elérte a 2 százalékot.

A magyar gazdaság naptárhatással kiigazítva 4,1 százalékkal bővült 2022 harmadik negyedévében éves alapon. Viszonyításképpen az eurózóna gazdasága 2,1 százalékkal növekedett.

Vagyis hazánk a jelenlegi kihívásokkal teli környezetben is folytatta a gazdasági felzárkózást a fejlettebb nyugat-európai országokhoz.

Magyarország GDP növekedési többlete az eurózónával szemben elérte a 2 százalékot.

Nálunk egyedül Ciprus, Portugália, Románia és Lengyelország tudott gyorsabb növekedést felmutatni a harmadik negyedévben éves alapon.

GDP növekedés éves alapon, 2022 harmadik negyedév, százalék, uniós országok

Forrás: eurostat, KSH, növekedés.hu

Lassuló dinamika

A háború, a szankciós politikák és a nemzetközi energiaválság azonban elkezdték kifejteni hatásukat.

Az MNB heti gyakoriságú gazdasági aktivitást mérő mutatói egyaránt jelentős lassulást jeleznek előre.

Ennek első kézzelfogható jele, hogy a harmadik negyedévben a magyar GDP 0,4 százalékkal csökkent a második negyedévhez képest.

Az Európai Unióban a legjelentősebb negyedéves alapú gazdasági visszaesést Lettország, Szlovénia és Csehország szenvedte el. Az eurózóna és az Európai Unió gazdasága lényegében stagnált 2022 harmadik és második negyedéve között.

GDP növekedés negyedéves alapon, 2022 harmadik negyedév, százalék, uniós országok

Forrás: eurostat, KSH, növekedés.hu

A hazai gazdasági aktivitás várhatóan tovább fog gyengülni a téli hónapokban.

A mélypont 2023 első negyedéve lehet.

Jövő január és március között ugyanis különösen nagy lesz a szembeszél, hiszen az idei első negyedévben 8,2 százalékkal bővült a hazai gazdaság. Emiatt rendkívül magas lesz az egy évvel ezelőtti bázis, amit a kihívásokkal teli környezetben nehéz lenne megugrani.