Kijött az uniós inflációs rangsor – 6. helyen állunk

Elemzések2022. feb. 23.Harsányi Péter

Az árstop intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon nem bontakozott ki kétszámjegyű infláció januárban. Több uniós országban azonban drasztikusan megemelkedett a pénzromlás üteme, ami az elszabaduló gáz- és energiaárakra, illetve a koronavírus miatti hiánygazdaságra vezethető vissza.

2022 januárjában éves alapon 7,9 százalék volt az infláció Magyarországon. Ezzel ugyan meghaladjuk az 5,6 százalékos uniós átlagot, azonban számos régiós országban sokkal magasabb árnyomás figyelhető meg.

A listát Litvánia vezeti 12,3 százalékos inflációval, de Észtországban is kétszámjegyű árdinamikát mértek.

Csehország az elmúlt hónapokban megelőzött bennünket, miután 8,8 százalékra ugrott náluk az infláció. Emellett Belgiumban is magasabb a fogyasztói árindex, mely eléri a 8,5 százalékot.

Infláció éves alapú változása az uniós országokban, 2022 január, százalék


Forrás: eurostat

Szlovákia helyzete sajátos. Az ország az euróövezet tagja, így az Európai Központi Bank által megszabott nulla százalékos irányadó kamatláb érvényes Szlovákiában is. Ezáltal a szlovák döntéshozók nehezebben tudják fékezni az egyre jobban fokozódó inflációs nyomást.

Okok

A hazai infláció háromnegyed részben külső okokra vezethető vissza az MNB számításai alapján. Az unióban uralkodó erőteljes inflációs nyomás jól látható a fenti grafikonon.

Az infláció döntően a nemzetközi energiaválsággal magyarázható. Elszabadultak a gázárak, az energiaárak és jelentősen megemelkedtek a kőolajárak. Utóbbi a járműüzemanyagok számottevő drágulását okozta.

Ezt a képet súlyosbítja a koronavírus miatt fellépő hiánygazdaság. A járványügyi korlátozások feloldása után jelentősen megnőtt a kereslet, ami egy meglehetősen szűk kínálattal találkozott.

Az ellátási láncok akadoznak, a szállítási költségek drasztikusan megemelkedtek. Áruhiányról, alapanyaghiányról és chiphiányról beszélhetünk. Ez az állapot a termékek széles körét megdrágította.

Magyarországon ehhez a képhez jön hozzá egy megközelítőleg kétszámjegyű bérdinamika és munkaerőhiány, ami szintén infláció emelő hatású.

Hazánkban ugyanakkor a gyors béremelkedés következtében várhatóan több mint 5 százalékkal emelkedhetnek az idén a reálbérek.

Árstop

Magyarországon érdemben tompítják az inflációt az árstop intézkedések.

Az üzemanyagárstop nélkül például 10 százalékkal lenne drágább a tankolás, avagy 520-540 forintba kerülne egy liter benzin. Az üzemanyagárak befagyasztása 0,7 százalékkal mérsékelheti az inflációt a jelenlegi banki becslések alapján.

Ehhez jön hozzá az élelmiszerárstop, mely 0,6 százalékkal mérsékli a teljes inflációs mutatót. Végezetül a hatóságilag fixált gázárak, illetve rezsidíjak közel 3 százalékkal fogják vissza a fogyasztói árindexet.

Összegezve tehát a három árstop intézkedés hozzávetőlegesen 4 százalékkal csökkenti az inflációs mutatót.

Az árstop intézkedések sikerét az is jól mutatja, hogy több uniós tagország is abban gondolkodik, hogy magyar mintára árstop intézkedéseket vezessenek be.