Kijöttek a friss lakásárak – így reagál az ingatlanpiac a beszakadó keresletre

Elemzések2022. nov. 28.HP

A nagyobb méretű ingatlanoknál gyakorlatilag lefeleződött a kereső ügyfelek száma. Az árak a 45 négyzetméternél kisebb és a 135 négyzetméternél nagyobb ingatlanok esetében már elkezdtek csökkenni 2022 novembere és 2022 szeptembere között. A kilátásokat jelentős bizonytalanság övezi. Ha valamikor, akkor azonban most van esély az árak csökkenésére – mondta a növekedés.hu-nak Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A lakáspiacon hét bő esztendőn vagyunk túl. 2015-höz képest 2,5-szeresére ugrottak az ingatlanárak – mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Budapesten a belépő kategória néhány év alatt 20 millió forintról 30 millióra drágult. Ennél olcsóbb értelmezhető ingatlant nem találni.

A családi házaknál pedig a belépő kategória az elmúlt 3-4 évben látott 40-50 millió forintról 80 millióra drágult a fővárosban. Elfogadható állapotú és méretű családi házat ugyanakkor 100 millió forint alatt már szinte alig lehet találni.

Kereslet

Budapesten a kereső ügyfelek száma 2022 szeptemberében és októberében a 0-45 négyzetméter közötti ingatlanok esetében 37 százalékkal visszaesett az egy évvel ezelőtti értékhez képest.

A 45 és 90 négyzetméter közötti ingatlanoknál 39 százalékkal gyengült a kereslet éves alapon.

90 és 135 négyzetméter alapterületű lakásoknál és házaknál 46 százalékkal volt alacsonyabb a kereső ügyfelek száma szeptemberben és októberben, mint egy évvel korábban. A 135 négyzetméternél nagyobb ingatlanoknál közel 50 százalékos a kereslet visszaesése.

Az átlagfogyasztás felett megugró energiaárak és a kedvezőtlenebb gazdasági környezet hatására a nagyobb alapterületű ingatlanok iránt gyengült legjobban a kereslet.

Érdeklődők megoszlása az egyes méretkategóriák között

A legfeljebb 45 négyzetméter alapterületű kis garzonok felelősök az összes érdeklődés 27 százalékáért, míg egy évvel ezelőtt ez az arány csupán 25 százalék, 2019-ben pedig 23 százalék volt. Láthatóan eltolódott a kereslet a kisebb lakások irányába.

A 45 és 90 négyzetméter közötti ingatlanoknál koncentrálódott a keresők 55 százaléka.

A 90 és 135 négyzetméter közötti ingatlanok iránt a vevők 11 százaléka, a 135 négyzetméternél nagyobb ingatlanok iránt pedig a vevők 7 százaléka érdeklődött.

Budapest átlagárak alakulása

Budapesten a 180 négyzetméternél nagyobb, illetve a 45 négyzetméternél kisebb alapterületű ingatlanok esetében volt megfigyelhető árcsökkenés 2022 szeptembere és 2022 novembere között – mutatott rá Balogh László.

A 45 és 180 négyzetméter közötti lakások és házak esetében stagnálás, illetve lassuló ütemű áremelkedés látható.

Budapesti átlagos ingatlanárak alakulása az ingatlan alapterületének függvényében, forintban és négyzetméterben

Budapesti átlagos ingatlanárak alakulása az ingatlan alapterületének függvényében, forintban és négyzetméterben

Forrás: ingatlan.com

Kilátások

Budapesten a nagyobb házaknál kezd fordulni az árindex. A közepes kategóriában pedig lassulás, stagnálás látható – fejtette ki Balogh László.

Az egész helyzet kulcsa a bizonytalanság. A vevők igyekeznek átvészelni a jelenlegi nehéz időszakot, amit a magas infláció és kamatok, illetve a növekvő energiaárak okoznak.

Ha minden így marad, akkor lesznek olyanok, akik eladják a lakásukat és kisebbe vagy energiahatékonyabba költöznek – világított rá Balogh.

Ezen tulajdonosoknak kompromisszumot kell kötniük. A kevesebb potenciális vevő miatt olcsóbban kell eladniuk ingatlanukat.

A bizonytalanság a gazdasági környezettel kapcsolatban hatalmas, ezért nehéz előrejelezni az árak alakulását. Ha valamikor, akkor azonban most van esély az árak csökkenésére – tette hozzá Balogh László.