Kik hozzák a fontosabb pénzügyi döntéseket, a nők vagy a férfiak?

Elemzések2018. márc. 8.Növekedés.hu

A nyilvánvalóan régimódi kérdést, miszerint, ki viseli a nadrágot egy párkapcsolatban, egy másfajta megközelítésből tették fel a Statista munkatársai az embereknek, ugyanis arra voltak kíváncsiak, hogy milyen típusú pénzügyekben hoznak döntéseket a nők, és melyekben a férfiak.  A mindennapi élethez kapcsolódó költségekről főként a nők határoznak, a nagyobb értékű kiadásoknál pedig a férfiak, a Statista friss közvélemény-kutatása szerint. A 27 országra kierjedő felmérésben arra keresték a választ, hogy milyen típusú pénzügyi döntéseket hoznak inkább a nők, és melyeket inkább a férfiak.

A felmérésből kiderül, hogy a mindennapi élethez kapcsolódó kiadásokról főként a nők döntenek. Ugyanis a legnagyobb különbség az általános fogyasztási cikkek vásárlásánál ütközött ki, ide tartozik például az étel és ital kiválasztása. A nők 81 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ők intézik ezeknek a cikkeknek a beszerzését, míg a férfiaknál ez az arány 65 százalék. A férfiak több nagyobb értékű kiadásnál, például ingatlan, autó vagy elektronikai termék vásárlásánál döntenek önállóan.
A megkérdezettek 30 százaléka nem élt párkapcsolatban, elvált, vagy özvegy volt a felmérés időpontjában. Az eredmények tehát nem adnak egész képet a párkapcsolatok valós dinamikájáról, inkább a nemek közötti különbségeket érzékeltetik. Egy amerikai tanulmány szerint a nők szerepe egyre erősebbé válik a pénzügyek terén, annak ellenére, hogy általában a férfiak kezelik a pénzügyeket.
Míg a férfiak többször hoznak ösztönösen döntéseket, a nők inkább részletesebben utánanéznek a dolgoknak,
és véleményükkel segítenek a jó pénzügyi döntések meghozatalában. A globális fogyasztói felmérés online zajlott tavaly november és idén január között, a megkérdezettek 18 és 64 év közöttiek voltak.