Izrael üzenete: "Drónokat, minél többet, minél hamarabb!"

Elemzések2023. nov. 15.Növekedés.hu

A cégvezetők és pénzemberek igyekeznek felderítésre, mentésre alkalmas drónokat szerezni Izraelnek.

Órákkal a Hamász október 7-i halálos támadása után Izraelből özönlöttek a kérések az amerikai beszállítókhoz: drónokat, minél többet, minél hamarabb.

A kérésáradat az izraeli kormány és a hadsereg embereitől, valamint polgári csoportoktól érkezett, akik

egytől egyig a kisméretű, készen kapható drónokat keresték,

amelyek a civil világban egyre inkább mindennapossá váltak - mondják az amerikai drónvezetők és a hadsereget segítő izraeliek.

Az azóta eltelt hetekben több ezer kereskedelmi drón érkezett Izraelbe,

néhányat amerikai dróngyártók, sokat pedig kínai cégek gyártottak

Egyesült Államokbeli értékesítésre - mondják az üzletekben érintett személyek. Ők és mások szerint a drónokat most túszok felkutatására, hírszerzésre és falvak őrzésére használják.

Konfliktus idején nem politikai nyilatkozatot teszünk azzal, hogy amerikai vagy kínai drónokat használunk

- mondta Bobby Sakaki, egy Salt Lake City-i dróntanácsadó.

A taktikai előnyöket keressük.

Az olcsó drónok, amik egykor a filmesek és a hobbisták játékszerei voltak,

mára a modern hadviselés alapelemévé váltak,

függetlenül a katonai erőviszonyoktól, a domborzati viszonyoktól vagy az ellenségtől.

A kínai drónok néhány ezer dollárért kaphatók és valós idejű légi felvételeket készítenek több száz vagy ezer láb magasból. Az amerikai drónok, amelyek kifinomultabbak lehetnek, és nem amatőröknek készültek, gyakran ötször annyiba kerülnek, mint a kínai gyártmányú opciók.

A kínai drónok könnyen elérhetők és könnyen felhalmozhatók. A sencseni székhelyű dróngyártók, az SZ DII Technology és az Autel Robotics népszerűvé teszik a fogyasztói drónokat az Egyesült Államokban, az amerikai dróngyártók kínálata ehhez képest csekély.

Mindkettő átveheti az emberektől az ellenségek megfigyelésének, a túlélők keresésének és a kémkedésnek a munkáját, és működtetésükhöz nincs szükség jelentős képzésre. Félelmetesebbé tehetik a szedett-vedett erőket a csatában.

Mégis sok nagy hadsereg rosszul van felkészülve a háború ezen új valóságára.

Izrael sietős keresése azt mutatja, hogy még a világ egyik legfejlettebb hadserege - és egy olyan ország, amely az egyik legszélesebb körben használt katonai drónt gyártja - is olcsó, a polcról beszerezhető drónokat akar.

Ukrajna háborús erőfeszítései nagymértékben támaszkodtak az ilyen drónokra. A Hamász kereskedelmi drónokat használt Izrael lerohanásához, amely katonai ereje ellenére nem rendelkezett elegendő drónnal a válaszadáshoz, mondják a szakértők.

Minden jövőbeli háború drónháború lesz, mivel a drónok jelentős szerepet fognak játszani

- mondta James Patton Rogers, a drónháború szakértője és a Cornell Brooks School Tech Policy Institute ügyvezető igazgatója, ami politikai ajánlásokat tesz a fejlődő technológiákkal és a nemzetbiztonsággal kapcsolatban.

A kisméretű, kereskedelmi drónok fontosak Izrael kereső- és mentőakciói során,

amelyek célja a Hamász által elfogott több mint 200 túsz visszaszerzése. Valószínűleg mindkét fél egyre nagyobb számban fogja használni őket, ahogy Izrael földi inváziója folytatódik a Gázai övezet sűrű, városi területein - mondják a drónok szállítására vonatkozó felhívásokat készítő és lebonyolító emberek.

Az izraeli hadsereg a múltban kis kínai drónokat használt felderítésre és határőrizetre, és az emberek szerint ezeket az erőfeszítéseket bővíti.

Az Egyesült Államokból Izraelbe szállított több ezer kereskedelmi drón közül sok, kínai gyártótól származik - mondják az erőfeszítésben részt vevő személyek.

Sakaki, az UAS Nexus dróntanácsadó és mérnöki cég vezérigazgatója elmondta, hogy segített megszervezni több száz drón Izraelbe történő exportját. Ezek mintegy 90%-a kínai márkájú volt.

Ido Gur, az Easy Aerial amerikai dróngyártó cég vezérigazgatója, az izraeli légierő veteránja, aki jelenleg Kaliforniában él, elmondta, hogy

a Hamász invázióját követő 12 órán belül elkezdett drónokra vonatkozó kéréseket kapni a WhatsAppon.

Elmondása szerint az Izraeli Védelmi Erők, izraeli katonai veteránok, tartalékosok, faluvezetők, amerikai zsidó csoportok és jótékonysági szervezetek kérték a drónokat, amelyek viszont az IDF-nek adományozták azokat.

A korai órákban az volt a lényeg, hogy mi áll rendelkezésre, és mit tudunk szerezni

- mondta Gur.

Sokkal kevesebbet kérdeztek a drónok teljesítményéről és biztonságáról, és arról, hogy kínaiak-e, vagy az amerikai hadsereg által átvilágították-e őket

- mondta.

Gur segített megszervezni egy üzletet, amelynek keretében az Autel amerikai leányvállalata több tucat drónt adott el Izraelnek.

Gur saját cége mintegy 15 drónrendszerét is eladta Izraelnek.

A New York-i  székhelyű Easy Aerial hetente legfeljebb 25 drónrendszert tud legyártani, és ezt sokkal több átfutási idővel, mondta Gur.

Izraelben katonai és civil csoporrtok kötöttek üzletet a Szilícium-völgyi Skydio dróngyártóval, amely az amerikai hadseregnek is értékesít drónokat - közölte a vállalat.

A lényeg az volt, hogy annyi szemet vigyünk az égbe, amennyit csak tudunk

- mondta Menahem Landau, egy izraeli kockázati tőkebefektető, aki segített egy befektetői csoportnak, akik mintegy 1 millió dollár értékben vásároltak drónokat a Skydio-tól.

Landau most egy új kockázati alap, az Israel Defense Fund elindításában segít, amely elmondása szerint eddig 10 millió dollárt gyűjtött össze, hogy izraeli védelmi technológiai startupokba, köztük drónokkal foglalkozó vállalatokba fektessen be.

Washington korlátozza a kínai drónok használatát, mivel attól tart, hogy azok adatokat oszthatnak meg a kínai kormánnyal.

A DII-t Peking által használt megfigyelési eszközként szankcionálta. Egyes államok megtiltják a bűnüldöző szervek számára a Kínából származó drónok használatát.

A kongresszus ebben a hónapban törvényjavaslatot terjesztett elő, amely megtiltaná a szövetségi ügynökségeknek, hogy kínai kereskedelmi drónokat vásároljanak.

A DII szerint drónjai biztonságosak, és az Egyesült Államok nemzetbiztonsági aggályai alaptalanok. A DII szerint a drónok betiltása sérti az amerikai ügynökségek azon képességét, hogy megelőzzék az erdőtüzeket, eltűnt emberek után kutassanak vagy fegyveres gyanúsítottakat találjanak.

A vállalat szerint a fogyasztói drónok nem használhatók harcban, és a kereskedőinek exportkorlátozásoknak kell megfelelniük.

Nincs tudomásunk az Izraelbe irányuló eladásokról és szállításokról, és nem is játszunk szerepet bennük

- mondta a DII szóvivője.

Az Autel, amelynek nagy amerikai irodája van, nem válaszolt a megkeresésekre.

Az IDF szóvivője nem kívánt nyilatkozni. Az izraeli védelmi minisztérium nem válaszolt a kommentárkérésekre.

Az izraeli védelmi minisztérium hivatalos csatornákat hozott létre a csapatok felszerelésének beszerzésére, többek között adományozókon keresztül, és köröztetett egy listát, hogy iránymutatást adjon, milyen drónokat szeretne a hadsereg - mondták az ügyet ismerő személyek. A listán amerikai és kínai márkák szerepeltek, mondták.

Az ukránok felkeresték az izraeli katonai vezetőket, hogy megosszák a kis drónokkal kapcsolatos tapasztalataikat

- állítja egy, az ügyet ismerő személy. Az ukrajnai háború kezdete óta a hadseregek tanulmányozzák, hogyan lehetne enyhíteni a kínai hobbidrónok biztonsági réseit, amelyek lehetővé teszik az ellenség számára, hogy könnyen megtalálják a pilótát és célba vegyék, valamint zavarják a drón kommunikációját.

Az Easy Aerial-tól újonnan vásárolt drón őrködik Tzur Hadassah falu felett, a Jeruzsálem melletti Júdeai-hegységben, hogy a szomszédos palesztin faluból érkező betolakodók után kutasson - mondta Moshe Amzel lakos. Felállított egy parancsnoki és irányító központot - Amzel egyben technológiai vállalkozó is -, ahol a város biztonsági szolgálata figyeli a drónról érkező videót.

Most már kevesebb a pánik

- mondta a 47 éves Amzel. A 12 000 lakosú városának lakói is használják a DII drónokat megfigyelésre.

Ezek a kínai márkák a belátható jövőben kétségkívül továbbra is jelnetős szerepet fognak játszani a konfliktusokban és a hadviselésben

mondta Mike Monnik, a DroneSec, egy amerikai drón-femyegetettséggel foglalkozó vállalat vezérigazgatója.

Az izraeli vásárlók szerint az Egyesült Államokból származó kínálat egyelőre nagyrészt kimerült.

Az amerikai dróngyártók azt mondják, hogy olyan gyorsan szállítják a drónokat, ahogyan le tudják gyártani őket, és néhány amerikai kiskereskedő, aki kínai drónokat forgalmaz, weboldalán figyelmeztet, hogy az izraeli és ukrajnai háborúk miatt példátlan ellátási problémákat tapasztalnak.