A következő háború itt üthet ki

Hírek2023. nov. 15.Növekedés.hu

Etiópia és Eritrea 2018-ban békét kötött, és ezzel hivatalosan is véget vetettek határkonfliktusuknak. Az Assab kikötő feletti ellenőrzés azonban újabb feszültségeket szított, és a szakértők újabb viszálytól tartanak – írja a Deutsche Welle, német közszolgálati médium.

Amikor Abiy Ahmed etióp miniszterelnök 2018 áprilisában hivatalba lépett, azon dolgozott, hogy békeszerződést kössön a korábbi ellenséggel és szomszéddal, Eritreával.

Abiy és Isaias Afwerki eritreai elnök még ugyanabban az évben történelmi jelentőségű békeszerződést írt alá, amely véget vetett az évtizedek óta tartó harcoknak.

Ez Abiy számára Nobel-békedíjat és a világ csodálatát hozta - most azonban felmerült a félelem, hogy az öt évvel ezelőtt elért eredmények hamarosan elveszhetnek.

A konfliktus középpontjában Assab kikötője áll, amelyhez Etiópiának 1998 óta nincs kizárólagos hozzáférése.

A határháborúk arra kényszerítették Etiópiát, hogy az árúkereskedelme egy részét a szomszédos Dzsibutin keresztül bonyolítsa, amely Etiópiával és Eritreával is határos.

Ato Yesuf Yasin, egy volt etióp diplomata a DW-nek elmondta: amikor [az eritreaiak] kikiáltották a függetlenségüket sokat beszéltek a kikötők jelentőségéről.

Yasin szerint azonban azóta Eritrea kikötői nem szolgáltak ki egyetlen országot sem az Afrika szarva térségében.

Abiy miniszterelnök szerint Etiópia megérdemel egy saját kikötőt, amely nem kerülhet hatalmas költségekbe, és jelezte, hogy országa kész visszaszerezni a hozzáférést az asszabi kikötőhöz.

Korábban egyébként egy üzleti vezetőkből álló találkozón azt mondta, hogy Etiópia "békés eszközökkel akar kikötőt szerezni". De - tette hozzá - "ha ez nem sikerül, akkor erőt fogunk alkalmazni".

Ugyanakkor nemrég Abby egy katonáknak tartott beszédében azt mondta: "Etiópia soha nem szállt meg egyetlen országot sem, és a jövőben sem fog".

Fidel Amakye Owusu, a nemzetközi kapcsolatok szakértője a DW-nek elmondta, hogy Abiy csak politikai pozícióját próbálja megszilárdítani az általános választások előtt, és a romló gazdasági helyzetet okolja azért, hogy Etiópiának nincs kikötője.

"Etiópia most agresszívebb hangot üt meg” - jegyezte meg a szakértő, aki szerint Abiynak inkább diplomáciai úton kellene megközelítenie az egész kikötői törekvést, hogy ne szítson újabb konfliktust.

"A szomszédokkal szembeni hozzáállásának meg kell változnia, békésebbé kell válnia, ahogyan azt már korábban elkezdte, amikor átvette a hatalmat" - mondta.