Kötelező lesz a biztonsági kód a bankkártyás internetes vásárlásoknál

Elemzések2019. aug. 7.Növekedés.hu

Az OTP Bank által kibocsátott üzleti betéti kártyával rendelkezőket is védi az internetes biztonsági kód szolgáltatás, amelynek használata 2019. szeptember 14-től kötelező lesz az Európai Unión belül. Érdemes még a határidő előtt igényelni a díjmentes szolgáltatást, hiszen ezt követően – a magánszemélyek mellett – a vállalkozások nem fogják tudni internetes bankkártyás vásárlásra használni kártyájukat. Az OTP Bank összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat az internetes biztonsági kód szolgáltatásról.

- Az internetes vásárlás gyors és kényelmes, így nem meglepő, hogy egyre többen választják a vásárlásnak ezt a módját. Az online fizetés ma már nemcsak a magánszemélyek, hanem a vállalkozók számára is vonzó megoldást jelent. Az OTP Bank reprezentatív kutatása szerint 10-ből 9 megkérdezett szívesen vásárol online. A kényelmen túl azonban a biztonság is fontos szempont, ezért az OTP Bank egy új hitelesítési megoldással védi a magánszemélyek és a vállalkozások adatait az online tranzakciók során.

Mi az az internetes biztonsági kód szolgáltatás?

A korábban már meglévő biztonsági megoldásokat egészíti ki az internetes biztonsági kód szolgáltatás, amelynek használata idén ősztől az Európai Unió PSD2 irányelve miatt kötelezővé válik minden online tranzakció során. A szolgáltatás az egyedi hitelesítési megoldással személyre szabható biztonságot nyújt az üzleti betéti kártyával rendelkezőknek is. A díjmentes, internetes biztonsági kód szolgáltatás lényege, hogy az Európai Unión belüli online vásárlások esetében a kártyaadatokon túl SMS-ben a telefonunkra érkező, egyszer használatos biztonsági kódot is meg kell adni a fizetés jóváhagyásához.

A változásnak köszönhetően tehát 2019. szeptember 14-ét követően az EU-n belül csak akkor tudnak majd a kártyabirtokosok online vásárolni, ha a szerződő fél képviseletére jogosult beállítja az  üzleti kártyákhoz az internetes biztonsági kód szolgáltatást.

Személyre szabott védelem

Az internetes biztonsági kód szolgáltatás mellett a magánszemélyekhez hasonlóan a vállalkozások számára is elérhetőek olyan egyéb funkciók, amelyek még biztonságosabbá teszik a kártyahasználatot. A virtuális vásárlási limit segítségével beállítható, hogy naponta legfeljebb mennyi pénz költhető el a bankkártyával a virtuális kasszáknál. Ezen felül a külföldi használat területi korlátozásával a szerződő fél képviseletére jogosult megszabhatja, hogy a kártyabirtokos hol használhatja az üzleti betéti kártyát: csak Magyarországon, csak Magyarországon és Európában, vagy az egész világon. A külföldi használat korlátozás csak azokra a tranzakciókra vonatkozik, ahol a kártya, vagy a kártyaadatokat tartalmazó eszköz (pl. mobiltelefon) fizikailag is jelen van.

Hogyan lehet beállítani?

Vállalkozások esetén

Az internetes biztonsági kód szolgáltatást, a virtuális vásárlási limitet és a külföldi használat korlátozását a szerződő fél képviseletére jogosultak a számlavezető fiókban egy adatlap kitöltésével és aláírásával tudják beállítani. A szolgáltatás igénybevételéhez az adatlapon többek között az ügyfél mobiltelefonszámát is meg kell adni, hiszen erre érkezik az egyedi és egyszer használatos biztonsági kód.

Érdemes minél előbb regisztrálni az internetes biztonsági kód szolgáltatásra, hiszen 2019. szeptember 14-e után már e nélkül nem lesz lehetséges az online vásárlás.

További információk és részletes útmutatás a beállításokhoz az alábbi oldalon található:

www.otpmindennap.hu/kartyabiztonsag