Magyar újítással akár 7-8 perc alatt kimutatható a Lyme-kór

Hírek2019. aug. 7.Sz.A.

3,5 millió eurós támogatást kap az Európai Uniótól egy magyar fejlesztés, amely 7-8 perc alatt kimutatja a Lyme-kórt egy új eljárás segítségével. Egy év múlva kereskedelmi forgalomba kerülhet az új eljárás.

Jelentős összegű, 3,5 millió euró (kb.1,1 milliárd forint) támogatást kapott az Európai Uniótól egy magyar orvosok által kifejlesztett új eljárás, amely segít gyorsan és egyszerűen kimutatni a Lyme-kórt. Bózsik Béla Pál, a DualDur nevű új módszert kidolgozó Lyme Diagnostics Kft. tudományos igazgatója az Európai Bizottság budapesti képviseletén tartott sajtótájékoztatón ismertette az újítás lényegét.

Az új eljárás során a vérmintából mikroszkóp alatt mutatják ki közvetlenül a kórokozót, amelynek alakja jellegzetes, így egyértelműen felismerhető.

Jórészt a kimutatást segítő eszközök fejlesztésére költik el az uniós támogatást - közölték a Lyme Diagnostics orvosai.

A Lyme-fertőzés a csípés után már akár négy órával elindulhat a szervezetben, ezért rendkívül fontos a kullancs mielőbbi eltávolítása, a potrohot azonban nem szabad megnyomni, mert ezzel mi magunk préseljük be a fertőző anyagot a szervezetbe.

Szintén fontosnak nevezte magának az állatnak a vizsgálatát, amely Magyarországon még csak egy magánintézményben lehetséges.

A Lyme-kór jellegzetes tünete egyébként az ízületi gyulladás és az agyidegek gyulladása.
Bózsik András, a Lyme Diagnostics Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a morfológiai módszert már 1986-ban elkezdték fejleszteni, pénzhiány miatt azonban a vizsgálatok lassan haladtak.

Az utóbbi években kapott támogatásoknak és az Európai Uniótól a közelmúltban elnyert 3,5 millió eurós hozzájárulásnak köszönhetően azonban felgyorsultak a kutatások, így akár már egy év múlva is piacra kerülhet az új módszer - közölte az ügyvezető.

Elmondta azt is, hogy szeretnék teljesen automatizálni a vérminták vizsgálatát, hogy minél gyorsabban elkészüljenek az eredmények.

Korábban a megfelelő laboreredményhez 50-60 perc is szükséges volt, most manuális működés mellett már 15-20 perc alatt megvan az eredmény, amennyiben viszont sikerült teljesen automatizálni a mikroszkóp működését 6-8 perc alatt kimutatható a fertőzés.

A DualDur módszert az unió kutatási is innovációs programja, a Horizon 2020 támogatja.

A Lyme-kór kullancs által okozott betegség, amely ha nem diagnosztizálják és kezelik időben, elterjedhet az ízületekben, az idegrendszerben és a szívben súlyos és tartós tüneteket okozva.

Egy bevizsgálásért Nyugat-Európában akár 400-450 eurót is elkérhetnek - hangzott el a sajtótájékoztatón. Magyarországon évente 20 ezer Lyme-kór gyanús esetet rögzítenek, és a véradók hét százalékánál is kimutatható a kór.