Közel 35 százalékos kamat két év alatt – nagyot lehet szakítani ezzel a lakossági állampapírral

Elemzések2023. jan. 18.HP

A háztartások készpénzben tartott megtakarításának közel fele eléghet reálértelemben 4 év alatt a magas infláció miatt. Az inflációt meghaladó kamatozású Prémium Magyar Állampapírral ugyanakkor megvédhetjük a megtakarításainkat. A jelenlegi magasabb inflációs környezetben e lakossági állampapírral 4 éves futamideje alatt várhatóan közel 45 százalékos hozamot érhetünk el. Az első két évben pedig durván 35 százalékos kamatot kaphatunk.

A KSH hivatalos adatai alapján 2022 egészében átlagosan 14,5 százalék volt az infláció Magyarországon.

Az MNB legfrissebb előrejelzései szerint az infláció az idén 15,0 és 19,5 százalék között alakulhat. Az üzemanyagárstop hiányában inkább a sáv tetejéhez lehetünk majd közelebb.

Emellett nagyon sok a felfelé mutató inflációs kockázat az orosz-ukrán háború, a nemzetközi energiahelyzet és a szankciós politikák miatt.

A piaci várakozások szerint 2024-ben 4 százalék, 2025-ben pedig 3 százalék lehet az infláció hazánkban.

PMÁP

Az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) a megemelkedett inflációs környezetben rendkívül vonzó kamatot kínál. A négyéves futamidejű PMÁP előző évi inflációt és 0,75 százalék kamatprémiumot fizet.

Ezzel összhangban még a viszonylag rövidebb befektetési időhorizonttal rendelkező megtakarítók is komoly hozamra tehetnek szert.

A megközelítőleg négyéves futamidejű Prémium Magyar Állampapírral 4 év alatt közel 45 százalékos hozamot lehet várhatóan elérni.

Az első két év a leghangsúlyosabb.

A futamidő első két évében a magas infláció miatt nagyságrendileg 35 százalékot tehetünk zsebre a PMÁP konstrukcióval kamatadómentesen.

Reálhozam

A négyéves futamidejű PMÁP esetében 0,75 százalék, míg a hatéves PMÁP esetében 1,5 százalék évente az infláció felett kínált kamat, vagyis ekkora a konstrukciók reálhozama.

Összességében azonban így is kiemelkedő hozamot kínálnak a Prémium Magyar Állampapírok. Európában jelenleg nincs másik olyan lakossági állampapír, mely ilyen kedvező kamatozást nyújtana.