Félmillió forintot kereshet milliónként – nagy változás az egyik lakossági állampapírnál

Elemzések2022. nov. 24.HP

A megemelkedett inflációs környezetben megközelítőleg 50 százalékot lehet keresni 4 év alatt a Babakötvénnyel. Egymillió forintonként ez durván 500 ezret jelent.

A 19 év futamidejű Babakötvények első négy évében közel 50 százalékos hozam érhető el.

A Babakötvény mindig az előző évi inflációt és 3 százalék kamatprémiumot fizet. A megemelkedett inflációs környezetben lényegesen vonzóbbá váltak az inflációkövető Babakötvények.

Az infláció az idén és jövőre is 14-14 százalék körül alakulhat a piaci várakozások alapján. 2024-ben közel 4, míg 2025-ben feltételezhetően ismét 3 százalék lehet az átlagos árdinamika.

Az évi 3 százalékos kamatprémiumokkal együtt tehát négy év alatt közel 50 százalékos hozamot nyújthat a konstrukció. A teljes futamidő alatt természetesen az infláció csökkenésével a hozamok is mérséklődni fognak.

A Babakötvény azonban már az első két évben nagy bizonyossággal 30 százalék feletti hozamot fog nyújtani, ami kiváló kezdés.

Állami támogatás

A hivatalos tájékoztatás szerint minden 2005. december 31. után született belföldi gyermek és 2017. június 30. napja után született külföldi gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad.

Ezt az összeget egy minimális kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön és ott Babakötvényben kamatozzon egy úgynevezett Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárban. 

Alternatívák

Figyelembe véve a kötött, hosszú futamidejét a Babakötvénynek, felmerülhet a kérdés, hogy milyen egyéb hosszú távú befektetések lehetnek versenyképesek.

Hosszú távon a részvénypiacok nagy valószínűséggel kedvezőbb hozamot nyújthatnak.

Az elmúlt időszakban mind az amerikai S&P 500, a német DAX és a magyar BUX részvényindexek durván 20-30 százalékot estek a korábbi történelmi csúcsokról. A jelenlegi szintek emiatt kedvező hosszú távú belépési pontot jelenthetnek.

Fontos azonban látni, hogy a részvénypiacok jelentős kilengések mentén nyújtanak jobb teljesítményt hosszú távon a (lakossági) állampapíroknál. Előfordulhat, hogy átmenetileg akár jelentős mínuszban lesz a számlánk.

Ezzel szemben a részvénypiacok előnye, hogy egy-egy lendületesebb emelkedés után szabadon kiszállhatunk és eltehetjük a megkeresett hozamokat. Nem kell feltétlenül két évtizedet várnunk a kilépéshez. Bár hosszú távon várhatóan jobban járunk.