Lada 1500-at hirdetni több mint 5 millió forintért? Talán túlzásnak tűnhet, pedig nem az + Videó

Elemzések2021. júl. 25.Tarsoly Bálint

Az utóbbi években jelentősen megnövekedett a hajdani szocialista autók ára. Ez alól a Ladák sem kivételek, melyek közül egy budapesti autótulajdonos több mint 5 millió forintot kér egy 21061-es limuzinért.

A 2020-as év végén több autós híroldal is beszámolt egy Lada 1500S-ről, amit tulajdonosa a használtautó.hu oldalán 5,5 millió forintért hirdetett meg. Sajnos az aránytalanul magasnak tűnő ár közlésén túl egyik médium sem ejtett szót arról, hogy miért szállhat el ennyire egy "Ezeröcsi" ára.

Velük ellentétben ki akartuk deríteni, hogy mi állhat a háttérben. Felkerestük a tulajdonost, aki megengedte nekünk, hogy lefilmezzük a járművet, illetve egy részletes leírást is kaptunk, melyben tételesen levezette, hogy mit kellett azért tennie, hogy a Lada mind az oldtimer, mind a FIVA minősítést megkaphassa.

VAZ-2106, ami nem Lada 1600

Az 1960-as években a szovjet pártvezetés utasítást adott egy új népautó tervezésére, ami leválthatná a korábbi Moszkvicsokat. Így született meg 1970-ben a Zsiguli 1200, amit a FIAT 124-es mintájára terveztek. Idővel persze bővült a volgai gyár palettája, az 1980-as években jelentek meg a klasszikus "Kocka Ladák".

A Lada még a szögletes modellek sorozatgyártása előtt vágott bele a 2106-os gyári kódú modellek termelésébe, melyek többnyire az 1600-as jelölést kapták. Meglepő, de ez az eladásra kínált példány mégsem egy 1600-as, hanem 1500S modell. Ez mégis hogy lehetséges?

Az 1600-as változatok számára tervezett kasztnit az 1,6 literes erőforrás mellett a VAZ-2103-asok 1,5 literes motorjával is szerelték. A kavarodás elkerülése érdekében a kisebb lökettérfogatú erőforrással épített változatok a VAZ-21061-es jelölést kapták, vagyis az eredeti kód mögé még egy egyest illesztettek.

Reális az 5,5 millió forintos ár?

Bár az autó tulajdonosa nem kívánt szerepelni a videóban, elmesélte, hogy az autó a vásárlás időpontjában lelakott, üzemképtelen volt, gyakorlatilag tökéletesen beleillett a "dinnyés ladák" kategóriájába. Már az elején tudta, hogy a restaurálás költségei magasak lesznek, mégis belevágott, mivel fiatalkori élményeit szerette volna újraélni vele.

Nem meglepő módon a felújítás lakatosmunkával, festéssel és a motor teljes felújításával kezdődött. Külön érdekesség, hogy a festő ipari tanuló korában Zsigulikon dolgozott. A motor, váltó és egyéb műszaki részletek felújítása a géptest restaurációjával párhuzamosan haladt. Ezt a példányt eredetileg egy 4 fokozatú váltóval szerelték, ám újjászületése alkalmából egy 5 fokozatú váltóval látták el. A csere a veterán vizsgán nem okozott gondot, hiszen így is korhű maradt.

A videóban elhangzottak szerint a legtöbb alkatrész Oroszországból érkezett, ami a kisebb műszaki részleteken túl a nagyobb díszítő elemekre is kiterjedt. Ne felejtsük el, hogy rengeteg alkatrészt cserélni kellett, ami az utastérben például a teljes műszerfalat, gumikat, üléshuzatokat, de még a pedálok gumijait is magába foglalta.

A tulajdonos állítása szerint a restaurálás költségei a 6 millió forintot is meghaladták, ami hihető is, hiszen egy lelakott járműből egy olyan igényes klasszikust faragott, ami OT és FIVA minősítéssel is rendelkezik.

Az OT-vizsga egy hazai követelményrendszert jelent, melyhez a kapcsolódó rendszámot csak azok a járművek kaphatják meg, melyek mind muzeális (jellegű) minősítéssel, mind érvényes műszaki vizsgával rendelkeznek. A FIVA-minősítés hasonló, ám ez egy nemzetközileg elismerést, jelentősen komolyabb, a legapróbb részletekre is kiterjedő pontozási rendszert foglal magába. Ez utóbbi vizsgadíja több százezer forint is lehet, arról már nem is beszélve, hogy a gyári állapotok helyreállítása is borzalmasan drága. Csak nagyon kevés szocialista jármű rendelkezik ez utóbbi bizonyítvánnyal.

Megéri-e ennyit kiadni egy Ladáért?

Ha az autót valaki befektetésként vagy viszont eladás céljából akarná megvásárolni, akkor a válasz az, hogy nem. A Lada akármennyire is kedves, nosztalgikus jármű, csak anyagi szempontból ezt a példányt nem éri meg megvásárolni, ezzel ellentétben kiváló gyűjtői darab válhat belőle.

Hiszen a gépkocsiról elmondható, hogy gyári állapotú, autentikus, eredeti orosz alkatrészekből élesztették újjá, ráadásul azon kevés hazai keleti autók egyike, melyek FIVA minősítéssel is rendelkeznek.

Természetesen ezek az eszmei értékek kategóriájába esnek, viszont ha a vásárló saját részre, az autó hosszú távú megtartása céljából vásárolja meg, az 5,5 millió forintos ár már jelentősen kedvezőbbnek tűnhet.

Ha részletesebben is megtekintené ezt a különleges Ezeröcsit, nézze meg a Klasszik Kasztni róla készült videóját: